All Weather Terminal van ArcelorMittal in North sea Port

25.000 minder vrachtwagens op de weg door ‘All Weather Terminal’ North Sea Port

Duurzaamheid

De allereerste overdekte laadkade ‘All Weather Terminal’ in North Sea Port is operationeel. De nieuwe terminal in Gent zal hoofdzakelijk worden gebruikt om afgewerkte staalrollen van ArcelorMittal Belgium op te slaan en te verschepen. Met de All Weather Terminal (AWT), naast de bestaande stukgoedkade van ArcelorMittal Belgium aan het Kanaal Gent-Terneuzen, kan dat voortaan 24 uur per dag, onafhankelijk van de weersomstandigheden. De hogere verzendcapaciteit per schip spaart tot 25.000 vrachtwagentransporten uit per jaar waardoor de AWT een forse investering is in een meer duurzame logistiek.

All Weather Terminal van ArcelorMittal in North sea Port
All Weather Terminal van ArcelorMittal in North sea Port
All Weather Terminal ‘van ArcelorMittal in North Sea Port

200 meter lange kademuur

De AWT heeft een overdekte kademuur van 200 meter lang, een 25 meter breed dok en een volume van 30 meter boven het waterniveau. Hierdoor kunnen schepen met een laadvermogen tot 10.000 ton aan de nieuwe kade aanmeren. De voorsorteringszone is uitgerust met 2 geautomatiseerde loopkranen. Voor het laden en lossen van de schepen zijn er 2 telescopische kranen.

De terminal bestaat daarnaast uit een magazijn (240 meter lang en 60 meter breed) met een opslagcapaciteit van 60.000 ton, 2 sporen die aangesloten zijn op de kadebundel en 3 volledig geautomatiseerde loopkranen voor het lossen, uitsorteren en laden van materiaal. Uniek aan deze AWT,is dat het hele logistieke proces tussen het lossen van de wagon en het laden op het schip geautomatiseerd werd door ArcelorMittal Belgium.

Duurzame logistiek

De allereerste AWT in Gent maakt het mogelijk om goederenstromen nog efficiënter te bundelen, waardoor bedrijven meer logistieke mogelijkheden krijgen. Hoogwaardig staal laden, kon vroeger enkel bij droog weer. Met de AWT kan dat voortaan 24/7 onafhankelijk van de weersomstandigheden. “Zo kan ArcelorMittal Belgium zijn service naar zijn klanten nog verder versterken”, aldus Manfred Van Vlierberghe, CEO van ArcelorMittal Belgium. “De AWT maakt het mogelijk om de aanvoer van rollen vanuit de verzendhallen van ArcelorMittal Gent naar de kade beter te spreiden en zo onze interne logistieke werking te optimaliseren.” Het gebruik van de AWT, in combinatie met de bestaande ‘open’ stukgoedkaai, moet zo de groei van het Gentse staalbedrijf ondersteunen. “De AWT is ook een investering in duurzaamheid”, vervolgt Manfred Van Vlierberghe, “omdat tot 25.000 vrachtwagentransporten per jaar worden uitgespaard. ArcelorMittal Gent wil zo uitgroeien tot een koploper op het vlak van duurzame logistiek.”

Efficiëntere goederenstromen

De nieuwe terminal is eigendom van AWT GENT NV dat werd opgericht door de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en het investeringsfonds EPICo. AWT GENT liet de terminal ontwerpen en bouwen, en staat ook in voor het onderhoud en de uitbating. De loods moet niet alleen een logistieke dienstverlening kunnen bieden aan ArcelorMittal Gent maar ook aan andere klanten. 20% van de opslagcapaciteit van 60.000 ton kan ook worden gebruikt voor de verhandeling van andere materialen en (stuk)goederen.

“De allereerste AWT in North Sea Port maakt het mogelijk om de verschillende goederenstromen in de haven nog efficiënter te bundelen, waardoor bedrijven meer logistieke mogelijkheden krijgen”, stelt Daan Schalck, CEO van North Sea Port, dat de gronden voor de aanleg van de terminal in concessie heeft gegeven en de ligplaats baggerde. “North Sea Port wil met vernieuwende infrastructuur de haven zo toegankelijk mogelijk maken: via het spoor, de weg en de zee- en binnenvaart. Door samen met verschillende partners te investeren in de AWT helpt North Sea Port de bedrijven duurzaam te groeien.”

Verankering

Midden juni 2018 vond de contractondertekening plaats. De bouw verliep volgens planning, en ondertussen is de terminal operationeel. Wouter Everaert, business manager Infrastructuur bij de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, kijkt namens eigenaar AWT GENT NV tevreden terug op het proces. “Wij zijn blij dat we dankzij de AWT kunnen zorgen voor een sterkere verankering van ArcelorMittal in North Sea Port in Gent. De sterkere positie van industriële bedrijven in Vlaanderen is voor PMV een belangrijke doelstelling. Door het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de uitbating van de AWT te organiseren, hebben we als financier, ontwikkelaar én facilitator een rol kunnen spelen waar we fier op zijn.”