Radio Holland toont innovatieve brugsystemen voor binnenvaart, grote vaart, visserij en werkschepen op Europort Maritime

Radio Holland is de komende Europort Maritime tentoonstelling weer op haar vertrouwde locatie aanwezig (stand nummer 1220 in hal 1). Het unieke aan de presentatie deze keer is dat Radio Holland zich volledig richt op complete brugsystemen. Apparatuur zal niet meer individueel getoond worden maar alle apparatuur zal ingebouwd worden in vier unieke innovatieve brugconsoles. Deze consoles laten goed zien wat Radio Holland te bieden heeft op het gebied van moderne, geavanceerde en innovatieve geïntegreerde technologie aan boord van schepen. Alle concepten zijn op maat gemaakt en kunnen worden aangepast aan de specifieke wensen van de klant.

Radio Holland toont een eyecatching binnenvaartbrugconsole, een innovatieve werkboot brug, een compleet uitgerust navigatieconsole voor een grotevaartschip en een efficiente brug voor visserijschepen. Daarnaast presenteert Radio Holland haar nieuwe VSAT breedbanddienst ‘CONNECTOR by Radio Holland’ en is er uitgebreide aandacht voor wat Radio Holland te bieden heeft op het gebied van wereldwijde service, zoals een global service database, verschillende service contracten, etc. Radio Holland sluit in toenemende mate ‘Managed Service Agreements’ af met reders wereldwijd. Ook onder de aandacht is het (S)VDR pakket van Danelec waarvan de Radio Holland Group wereldwijd de exclusieve vertegenwoordiging heeft. De beurspresentatie wordt ondersteund door de nieuwe Radio Holland website www.radiohollandgroup.com die in oktober wordt gelanceerd.

Verschillende concepten van geïntegreerde navigatieconsoles
Radio Holland toont op de Europort Maritime verschillende efficiente concepten van geïntegreerde brugsystemen. Elk brugsysteem kan geheel naar maat samengesteld worden. Zo is een basis voor de grotevaart brug op Europort het veelzijdige Blueline concept, dat door Imtech Marine & Offshore is ontworpen. Dit is een volledig geautomatiseerde en innovatieve manier om een navigatiebrug in een compacte vorm te integreren. Uiteraard zijn er ook meer (semi) conventionele manieren om een geïntegreerde brug te realiseren, ook deze worden door Radio Holland getoond. Hierbij kan de bezoeker de verschillende mogelijkheden zelf vergelijken. Het navigatieconsole voor werkschepen toont een opvallend vernieuwend en ergonomisch ontwerp en bevat de allerlaatste ontwikkelingen en mogelijkheden voor dit marktsegment. De visserijbrug toont verschillende visserijapplicaties op innovatieve Hatteland schermen voor de maritieme sector, met ondermeer het Marport netcontrole systeem en de laatste sonar-, echolood- en elektronische kaartsystemen.

Binnenvaart: glazen panelen en beursactie
Het binnenvaartconsole dat op Europort gepresenteerd wordt toont de laatste innovatieve elektronica onder stijlvolle, strakke glasfoliepanelen. Deze glaspanelen zijn uniek en nieuw op de markt. In de brug is o.a. te zien de PADpiloot in combinatie met Radaroverlay, Orlaco camerabeelden op het Periskal ECDIS scherm, Docking en Sigma Conning. Verder houdt Radio Holland een actie op de beurs: de RHRS2005 CRT rivierradar, een van de meest gebruikte radars in de Europese binnenvaart, wordt op de beurs aangeboden tegen een speciale scherpe beursprijs en daarbovenop krijgt de bezoeker, als hij op de beurs een RHRS2005 CRT rivierradar aanschaft, een compacte en multifunctionele blackberry cadeau.

Padpiloot en Periskal
De PADpiloot is een duidelijk voorbeeld hoe een unieke samenwerking van Radio Holland met Radio Zeeland en met Periskal leidt tot een innovatief product. De unieke RH padpiloot Sigma-560 geeft het ‘pad’ aan waar het schip naar toe gaat varen. Dit pad wordt weergegeven op een elektronische kaart met radar overlay. Door Periskal is een interface ontwikkeld die de communicatie tussen de Periskal Radar Overlay en de padpiloot verzorgt. Hierdoor kunnen de populaire Tresco kaarten ook gebruikt worden in combinatie met de padpiloot.

De padpiloot is de nieuwste ontwikkeling op het gebied van riviernavigatie en laat de gebruiker op de elektronische kaart de gewenste bocht tekenen. De padpiloot rekent mee of het aangewezen pad te “halen” valt. Dit gebeurt door continue communicatie tussen Inland ECDIS en de padpiloot. Het systeem controleert continu de status en de positie en vergelijkt dit met het op de kaart ingetekende pad. Dit resulteert in rustiger roerbeweging en strakkere manoeuvres. Door de combinatie met de Periskal Radar Overlay en Tresco kaarten krijgt de schipper een gedetailleerd overzicht van het vaargebied waar hij met behulp van de padpiloot zijn koers uitzet.

Orlaco en Periskal
Camera’s en navigatie software waren tot nu toe twee aparte zaken. Camera’s worden vrijwel altijd direct analoog aangesloten op een beeldscherm en zijn een systeem op zich. De nieuwe Orlaco Camera optie met de Tresco Inland ECDIS Viewer geeft nu ongekende mogelijkheden. Het beeld wordt gedigitaliseerd en kan zo op een computerscherm worden weergegeven. De grootte van de diverse beelden zijn instelbaar. Zoomcamera’s kunnen volwaardig worden bediend. Met een klik op het scherm kan de camera naar een bepaalde locatie gedraaid worden. Beelden kunnen opgeslagen en gecombineerd worden met data van Radar, GPS en AIS. De Orlaco camera optie is geïntegreerd in het Periskal scherm zodat het mogelijk is te schakelen tussen nautische informatie en camerabeeld. Bijvoorbeeld weergave van camerabeelden tijdens het aanmeren en nautische informatie tijdens het varen.

Radio Holland standnummer 1220, hal 1

Bron: Radio Holland, 15-10-2007;