Project Shore Support breekt met tradities

Wagenborg Shipping, Flinter Management en Amasus Shipping gaan de sociale, wettelijke en technische mogelijkheden onderzoeken van innovatieve walondersteuning voor shortsea schepen. Doel hiervan is het verhogen van het veiligheidsniveau en het stimuleren van flexibele bemanningssamenstellingen, waardoor op korte termijn een instroommogelijkheid voor jonge SWK-ers (stuurman/werktuigkundige kleine schepen) voor de Nederlandse shortsea vloot wordt gecreëerd. Belangstellenden worden uitgenodigd aan het project deel te nemen.

Achtergrond
Wanneer een schip een haven verlaat, is zij op zichzelf aangewezen. De bemanning moet daarbij in staat zijn om adequaat te reageren op gebeurtenissen, bijvoorbeeld bij een machinekamer black-out. De internationale wetgeving, inclusief de bemanningseisen, zijn rond dit principe opgezet.

Fysiek grenzen
Het principe van zelfredzaamheid loopt echter tegen fysieke grenzen aan. Motoren worden steeds complexer en tegelijkertijd, betrouwbaarder. Als gevolg hiervan doen werktuigkundigen steeds minder ervaring op en zijn daardoor minder in staat om doeltreffend te reageren in een noodsituatie. Het principe belemmert tevens de introductie van nieuwe (milieuvriendelijke) technologieën. Gecombineerd met een snel groeiend wereldwijd tekort aan gekwalificeerde werktuigkundigen, leidt dit tot problemen in de sector.

De uitdaging
Een aantal maritieme bedrijven heeft deze ontwikkelingen tegen het licht gehouden en de uitdaging aangenomen om naar innovatieve oplossingen te zoeken. De traditionele bemanningprincipes zouden moeten worden losgelaten. Met name shortsea schepen kunnen effectief gebruik maken van walondersteuning. Vertrouwen op de wal voor kritische scheepssystemen, stelt de sector voor een aantal vragen en uitdagingen, die nader onderzocht moeten worden. Hiertoe is een projectvoorstel ingediend via de Subsidieregeling Maritieme Innovatie.

Uitnodiging
De voortgang van het project is te volgen op www.shoresupport.nl. Hier wordt binnenkort alle relevante informatie gepubliceerd en kan gereageerd worden op stellingen en praktijkvoorvallen. Het project is interactief van opzet. Zeevarenden, scholieren, reders, toeleveranciers en andere geïnteresseerden worden uitgenodigd hun mening en kijk op het idee kenbaar te maken. Dat kan via [email protected]

Bron: Shore Support / HME, 11-08-2008;