Team Delta Lloyd scherp van start in derde etappe

Op zaterdag 13 december 2008 ging Team Delta Lloyd scherp van start in de derde etappe naar Singapore. Schipper Roberto Bérmudez de Castro (ESP) stuurde de Nederlandse VO70 als zesde over de lijn. Hij koos voor het midden, waar hij in gevecht was met Ericsson 3. De acht oceaanracers lagen dicht bij elkaar, waarbij de linkerzijde van de lijn (pin-end) voordeel opleverde. Er was dit keer geen bovenboei, dus de vloot zette voor de wind direct koers naar het zuiden richting Sri Lanka.

“Bedankt Kochi voor de mooie stopover en bedankt walploeg voor het fantastische werk”, zei Bérmudez vlak voor vertrek vanachter zijn roer. Onder hem hing de spandoek om de mensen van deze Indische havenplaats te bedanken. De kades en de oevers van het Mattancherry Kanaal stonden afgeladen met duizenden enthousiaste Indiërs. Op het water voeren vissers- en passagiersschepen rond met vlaggen van de verschillende teams. Na de officiële afscheidswoorden van de minister van toerisme volgde nog de parade van de acht jachten. Om 15.30 uur lokale tijd viel het schot en kwam er echt een einde aan de Kochi stopover. De teams hadden 1.950 mijl door onbekende zeeën voor de boeg.

Zo snel mogelijk zuidwaarts
Er stond een noordwesten bries van ongeveer zeven knopen. Op de Russen na, koos iedereen voor de masttop Code Zero. Het waren de Ieren van de Green Dragon die bij de pin-end direct de leiding pakten, terwijl de boten aan de rechterzijde van de lijn het gat snel dichtten. Vooraf voorspelde de navigator van Team Delta Lloyd, Matt Gregory (USA), dat de eerste 36 uur moeilijk zouden worden: “In de middag hebben we een zeewind, die ’s avond gaat wegvallen. Vervolgens komt de druk vanuit het noordoosten weer opzetten. Het is dus cruciaal om snel naar het zuiden af te zakken om die nieuwe wind op te pikken. We proberen dus de meest zuidelijke boot te zijn.” De eerste 150 mijlen voeren het veld naar Sri Lanka in het zuiden. Gregory: “Dan zeilen we aan de wind naar de Straat van Malakka. Op dit stuk wordt het lastig om de juiste hoek te kiezen. In het noorden zit meer wind dan in het zuiden, maar dan moet je hoger en langzamer varen. Als de voorspellingen voor het zuiden heel licht zijn, dan wordt het dus tricky.”

Gewichtsbesparing
De vloot krijgt op weg naar Singapore met lichte, aan de windse zeilcondities te maken. Dat betekent dat ieder team zo min mogelijk kilo’s aan boord wil hebben. Zo ging Team Delta Lloyd creatief aan de slag met de gewichtsbesparing. Gerd-Jan Poortman: “We hebben de slaapzakken vervangen voor lichte lakens, die we hier hebben laten maken. We liggen op dunne mash matjes, die goed ventileren.” Volgens coach Maurice Paardenkooper nemen de bemanningsleden ook het minimale aantal kledingstukken mee: “Het is een korte en warme etappe, dus ze hebben per persoon twee shirts en broeken mee. De zware kleding blijft aan de wal. En in plaats van een tas per persoon, delen ze die nu met zijn tweeën.” Ed van Lierde pakte een maaltijd per dag minder in: “We hebben geen chocomel en soep mee, want dat konden we hier niet inkopen. Verder hebben we minder snacks bij ons.” Ondanks deze moeite kwam er ook een extra attribuut aan boord. Poortman: “We hebben een kapmes mee om eventuele visnetten los te snijden.”

Op het eerste positierapport nam de Delta Lloyd een zevende plek in. De achterstand op de nummers twee tot en met zes bedroeg een mijl. Koploper PUMA lag twee mijl voor. De Green Dragon zakte van de eerste naar de laatste positie. Het veld ligt zeer dicht bij elkaar, dus de competitie ligt volledig open.

Naast titelsponsor Delta Lloyd wordt het Nederlandse syndicaat tevens ondersteund door Chieftain Group, Tommy Hilfiger, OHRA Verzekeringen, Discovery Channel, Port of Rotterdam, Weather News en Hemels van der Hart.

Foto: David Branigaan/Oceansport

Bron: Team Delta Lloyd, 17-12-2008;