Eerste elektrische vrachtschip in Nederland te water in Utrecht

Duurzaamheid

Het eerste elektrisch aangedreven vrachtschip van Nederland vaart vanaf deze week op de Utrechtse grachten. De ‘bierboot’ gaat de horeca in de Utrechtse binnenstad van hun drankvoorraad voorzien. Zij vaart geheel elektrisch en is CO₂-neutraal. Zelfs de kraan waarmee de fusten en kratten worden overgeheveld, werkt op elektriciteit. Vrijdag 15 januari doopt wethouder Havens Marka Spit om 10.30 uur de elektrische bierboot en onthult de naam van het schip. Daarna maakt de boot haar eerste tocht door de Utrechtse binnenstad om haar eerste lading te lossen.

Het binnenvaartschip heeft een lengte van 18,80 meter, is 4,26 meter breed en de maximale diepgang is slechts 1,10 meter. Op het vaartuig kunnen veertig rolcontainers tegelijk worden vervoerd. Dat kost vergelijkbaar vervoer in de monumentale binnenstad een week. De elektrische bierboot wordt opgeladen met groene stroom en vaart per keer acht à negen uur. De boot bespaart in vergelijking met vrachtverkeer 16,5 ton CO₂ per jaar. Dat is gelijk aan elf voetbalvelden bosaanplant. De boot draagt bij aan een betere luchtkwaliteit en is mede gefinancieerd uit het Actieplan Luchtkwaliteit en met een subsidie van de Europese Unie.

Bierboot al dertien jaar begrip in Utrecht
De elektrische bierboot is het ‘zusje’ van de bestaande Utrechtse bierboot. Deze vaart sinds 1996 in de Utrechtse grachten om de monumentale binnenstad te ontzien van zwaar vrachtverkeer. Door de stijgende vraag naar transport over het water is in 2008 besloten met een tweede bierboot te varen. De combinatie van scheepswerf Bocxe en het bedrijf Koeleman kreeg hiervoor de opdracht. Vuyk Engineering Rotterdam B.V. maakte het ontwerp. De huidige bierboot is al voor heel 2010 volgeboekt. Daarom bouwt de nieuwe elektrische bierboot een eigen klantenkring op.

Energiezuinige distributie in de binnenstad
In de Utrechtse binnenstad rijdt ook de cargohopper, een zestien meter lange bevoorradingstrein die op zonne-energie rijdt. De gemeente Utrecht, de Gepu, horecagroothandel en grootverbruiker van de bierboot, en de Utrechtse ondernemer Hoek Transport, initiatiefnemer van de cargohopper, maakten een plan voor verdere verbetering van de bevoorrading van de Utrechtse binnenstad. Dit plan leverde hen eind vorig jaar de Award Stedelijke Distributie 2009 op. Met de komst van de nieuwe bierboot wordt gekeken naar nog meer samenwerkingsmogelijkheden met de cargohopper.

Symposium ‘Port of Utrecht’
Vrijdagmiddag opent wethouder Havens Marka Spit om 13.30 uur in Karel V een symposium met als thema distributie over water in de ‘Port of Utrecht’. De gemeente Utrecht heeft met haar partners de ambitie om van lokale naar regionale distributie over water te gaan. Om deze ambitie handen en voeten te geven, is een discussie georganiseerd met prominenten uit de Nederlandse handel- en havenwereld. Wethouder Economische Zaken Floris de Gelder neemt om 15.00 uur deel aan de paneldiscussie ‘Vervoer over water – cruciaal voor de Utrechste logistiek’.

Utrecht heeft de grootste binnenhaven van Nederland. In 2009 is in Lage Weide 6 miljoen ton goederen overgeslagen. Dat was een miljoen ton meer dan in 2008. De centrale ligging van Lage Weide, de combinatie van spoor, weg en water en de aanwezigheid van de Container Terminal Utrecht (CTU) zorgen dat Lage Weide een aantrekkelijk goederenknooppunt is en de overslag blijft groeien.

Bron: Gemeente Utrecht, 13-01-2010;