Damen Marine Components haalt nog meer rendement uit straalbuis

Directeur Steef Staal van Damen Marine Components in Hardinxveld-Giessendam is de laatste om te ontkennen dat ook zijn bedrijf last heeft van de economische recessie. ‘Het zou dwaas zijn te zeggen dat het niet zo is.’ Maar het valt mee. De bakens zijn tijdig verzet. Toen het goed ging ‘is er gespaard’ voor andere tijden. ‘In een cyclische markt als de scheepvaart zie je de mindere jaren aankomen’, verklaart Staal. Er is het nodige opzij gelegd voor investeringen in productinnovatie, een verdere verbetering van de efficiency en het ontwikkelen van nieuwe toepassingen en productiemethoden. De klant doet daar op prijs-kwaliteitniveau zijn voordeel mee. Daarnaast zijn met succes nieuwe nichemarkten verkend en betreden met de in de verscheidene sectoren van de scheepvaart wereldwijd bekende straalbuizen als middelpuntvliedende kracht.
De afzet van jaarlijks rond de 700 straalbuizen – vanaf een binnendiameter van 500 mm tot meer dan zeven meter – en overige scheepsbouwuitrusting op het gebied van voortstuwing en manoeuvreren, heeft over de eerste drie maanden van dit jaar geleid tot een grotere orderintake dan verwacht. Orders ook, die zijn voortgevloeid uit een verdere verdieping en uitbreiding van de internationale markt, waarop DMC als onderdeel van de Damen Shipyards Group opereert.

Intercontinentaal
‘We zijn zelfs steeds meer intercontinentaal bezig’, concludeert directeur Staal, gezeten achter zijn bureau in het bescheiden hoofdkantoor van Damen Marine Components. Dat staat in Hardinxveld-Giessendam. Daar zetelen niet alleen de marketing- en verkoopafdelingen, maar ook de design- en engineeringunits. Bovendien kent de locatie aan de Nijverheidsstraat nog de nodige productiefaciliteiten. Maar het meeste constructiewerk van DMC wordt onder Nederlands toezicht verricht op uiterst modern ingerichte productielocaties in Polen (Gdansk) en China (Suzhou). Staal: ‘De moderne communicatiemiddelen maken naast persoonlijk toezicht besturen op afstand zeer wel mogelijk. Er is dagelijks contact in woord en beeld.’
Beide ‘plants’ zijn recent met nieuwe hallen uitgebreid . Daarnaast is fors geïnvesteerd in een verdere upgrading van de productiemethoden (lasrobots et cetera). Een en ander is ingegeven door de – ook in de traditionele ‘lage lonen-landen’ – te signaleren stijging van de loonkosten. Door een verdere verbetering van de efficiency kunnen die worden ondervangen. Een verdere uitbreiding van de locatie in China ligt overigens (alweer) in het verschiet. Het machinepark in Suzhou is inmiddels ‘state of the art’.

Doorontwikkelen
Die laatste kwalificatie geldt overigens voor alle door Damen Marine Components te leveren producten. De engineeringunit is voortdurend bezig met het doorontwikkelen van in de praktijk reeds bewezen producten, zoals de Optima-straalbuizen. Onder de naam Van de Giessen Optima wereldwijd een begrip in scheepvaartsectoren variërend van binnenvaart tot shortsea, van sleep- en duwvaart tot uiterst geavanceerde baggerschepen. En alles wat daar tussenin zit.

Als de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de straalbuizen gelden de Optima 0,4 D, speciaal ontwikkeld voor de shortseashipping – de straalbuis koppelt snelheid aan een verdere verbetering van het rendement – en de Optima 0,6D, die gericht is op onder meer de duwvaart. Deze buis koppelt meer kracht aan een beter rendement. Beide straalbuizen zijn in eigen huis ontwikkeld. Proeven door het wereldbekende waterloopkundige laboratorium Marin in Wageningen en een groot aantal proefvaarten hebben niet alleen geleid tot de beschikbaarheid van gedegen cijfermateriaal maar ook tot een schat aan praktijkervaringen. Theorie en praktijk leiden in dit geval tot een succesvol product met een inmiddels bewezen wereldwijde afzet.

Nieuwe variant
Voortbordurend op het succes is daarnaast een nieuwe variant van de Optima-straalbuis ontwikkeld: de Optispec. Het gaat in dit geval om een draaibare straalbuis met een daaraan vast gemonteerd roerblad, die tot zekere uitslagen naar bak- en stuurboord om de vaste schroef heen kan draaien. De Optispec is vooral bedoeld voor schepen, waarop een normaal roerwerk en roerpropellors niet toegepast kunnen worden. Zelfvarende cutterzuigers zijn er een voorbeeld van. De straalbuis stuurt niet alleen, maar zorgt er ook voor dat de schroef wordt gevrijwaard van de nodige lijnen, trossen en ander ongerief die voor een onontwarbare kluwen op voortstuwingsgebied kunnen zorgen. Een ander belangrijk voordeel is dat de Optispec in het onderwaterschip erg weinig ruimte inneemt, waardoor de kubieke meters laadvermogen optimaal kunnen worden gebruikt. De Optispec is overigens probleemloos te combineren met conventionele roeren. Op zich geen revolutionair nieuwe ontwikkeling, maar de Optispec onderscheidt zich omdat deze vrijhangend – dus zonder taats – kan worden toegepast.

Patent op nieuwe bouwwijze
De engineers van DMC hebben zich de laatste jaren niet alleen bezig gehouden met productinnovatie, maar ook met vernieuwing van de productiemethoden. Dat heeft geleid tot samenwerking met een Europese machinebouwer, waaruit is voortgekomen het ontwerp en de bouw van het prototype van een nieuwe machine, die de bouw van een straalbuis – om het even van welke diameter – niet alleen sneller en dus ook arbeidsbesparender maakt, maar ook leidt tot een aanzienlijke besparing van het aantal lasbewegingen en een lichter eindproduct.

‘Deze productiemethode is bovendien bijzonder prijsconcurrerend’, zegt directeur Staal. ‘Onze klanten zullen daar alleen maar wel bij varen.’ De innoverende machinerie inclusief aanvullende toeters en bellen wordt het komende jaar aan de zwaarste proeven onderworpen. De bouwwijze is inmiddels door DMC gepatenteerd. Het is de bedoeling dat de nieuwe machine – een miljoeneninvestering – in 2011 operationeel wordt in het DMC-bedrijf in Polen.

Bron: Damen Marine Components , 09-04-2010;