Overslag Rotterdamse haven terug op niveau

In de eerste helft van 2010 is in de Rotterdamse haven 213 miljoen ton goederen overgeslagen, 14,8% meer dan in de eerste helft van 2009. De afvoer steeg met 15% tot 62 miljoen ton, de aanvoer met 14,7% tot 150 miljoen ton. De overslag van massagoed nam 14,3% toe tot 146 miljoen ton. Het stukgoed kwam 15,7% hoger uit, op 66 miljoen ton. De overslag van agribulk en kolen liepen met respectievelijk 20% en 1% terug. Alle ander goederensoorten noteerden zwarte cijfers: ertsen en schroot (+150%), overig droog massagoed (+36%), ruwe olie (+3%), minerale olieproducten (+8%), overig nat massagoed (+7%), roll on/roll off (+2%), overig stukgoed (+21%) en containers (+18%). In aantallen nam de containeroverslag met 18% toe tot 5,4 miljoen TEU (20-voets eenheden).

Hans Smits, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam: “De groeisectoren van het afgelopen half jaar waren containers en ijzererts, in het eerste kwartaal ook minerale olieproducten. Rotterdam profiteert sterk van de oplevende wereldhandel, vooral die verbonden met China en Duitsland. De totale overslag bevindt zich nu nagenoeg op het niveau van 2008. In de tweede helft van het jaar vlakt de groei van de overslag af. Voor het gehele jaar komt de toenme naar verwachting op circa tien procent. Het wordt spannend of de haven in één jaar het verlies van 2009 goed weet te maken”.

Droog massagoed
De totale hoeveelheid droog massagoed nam met 45% toe tot 42 mln. ton. De overslag van agribulk (granen, zaden, veevoedergrondstoffen) blijft dalen, met bijna 1 mln. ton, door gebruik van Europese in plaats van overzeese grondstoffen zoals raapzaad. De vraag naar agribulk / voedingsmiddelen is meer oogst- dan conjunctuurgevoelig.

Er werd bijna dezelfde hoeveelheid (-1% tot 12 mln. ton) kolen behandeld. De overslag van cokeskolen voor de staalindustrie ontwikkelde zich sterk positief. De hoeveelheid aangevoerde energiekolen bleef achter bij de verwachting, maar in het tweede kwartaal is wel een inhaalbeweging gestart. De prognose voor de tweede jaarhelft is positief: over geheel 2010 verwacht de Duitse kolensector bijna zes procent meer te importeren.

De overslag van ertsen en schroot explodeerde met 150% tot bijna 21 mln. ton. Thyssen-Krupp, Rotterdam’s belangrijkste ertsklant, draait weer op vrijwel volledige capaciteit. De sterke toename van de import in België, Luxemburg en Frankrijk wijst ook op goede zaken bij Arcelor. De overslag van overig droog massagoed (vooral mineralen voor de productie van glas, papier, staal en chemie) steeg met 36% tot een kleine 8 mln. ton. De vraag naar industriële grondstoffen in de EU is snel en sterk gegroeid. Vooral de Duitse auto- en machine-industrie speelt een aanjagende rol. Vraag uit de bouwsector blijft achter.

Nat massagoed
Het totaal aan nat massagoed werd 5% groter, tot 104 mln. ton. De aanvoer van ruwe olie nam toe met bijna 3% tot 50 mln. ton. Dit is een beter resultaat dan men op grond van de matige Noordwest-Europese raffinagemarge mag verwachten.

De overslag van minerale olieproducten groeide met 8%, tot ruim 38 mln. ton. In de eerste drie maanden kwam er nog veel (handels)product uit opslagtankers aan land. Dit effect nam in het tweede kwartaal duidelijk af. Het verschil tussen de prijzen op korte en langere termijn was niet groot. Deze zwakke contango overheerst naar verwachting ook de rest van het jaar. Door het goede weer vond meer boord-boord overslag plaats op de Noordzee in plaats van in het Calandkanaal.

Het overig nat massagoed (chemische basisproducten, plantaardige oliën en vetten, vruchtensappen) won 7% tot bijna 16 mln. ton door het herstel van de chemische productie. De overslag van plantaardige oliën bleef stabiel. Nieuwe tankcapaciteit in de Europoort stimuleerde de aanvoer van bioethanol.

Stukgoed
De stukgoedsector kende een goed eerste halfjaar met een toename van de overslag met 9 mln. ton (+16%) tot 66 mln. ton. Zowel de aan- als afvoer van containers steeg met dubbele cijfers. In gewicht nam de overslag toe met 18% tot 55 mln. ton, in aantallen met eveneens18% tot 4,6 mln. TEU (+812.000). Het tempo van het eerste kwartaal liep iets terug, maar de drijvende krachten bleven Azië, in het bijzonder China, en Europa, vooral het Baltische gebied. Ook het verkeer met Groot-Brittanië vertoont een behoorlijke toename door het voorzichtige herstel van de Britse economie.

Daarvan profiteert ook het roll-on / roll-off vervoer dat 2% won en 8 mln. ton vervoerde. In de tweede jaarhelft kunnen capaciteitsvergrotingen bij Stena Line, een positieve invloed op de overslag hebben.

De behandeling van overig stukgoed nam sterk toe, met 21% (+0,6 mln. ton). De sector deed het beter dan elders. Vooral de overslag van staal, ongeveer de helft van de stukgoedoverslag, deed het goed.

Bron: Port of Rotterdam, 12-08-2010;