Jan De Nul neemt 500ste ingenieur in dienst

Najaar 2010 – De internationale baggergroep Jan De Nul wierf zonet zijn 500ste ingenieur aan: Maarten Beckers (23). “Dat we in crisistijd de 500ste ingenieur in dienst mogen nemen, is voor mij heel bijzonder,” aldus Jan Pieter De Nul, CEO van Jan De Nul Group. “Er zijn niet veel bedrijven in België die zoveel ingenieurs hebben, en die hen zo’n diverse jobs kunnen aanbieden.” Bij Jan De Nul werken in totaal zo’n 5000 werknemers.
Geen enkel Vlaams bedrijf heeft zoveel ingenieurs in dienst als Jan De Nul. Het is opmerkelijk dat het bedrijf erin slaagt zoveel ingenieurs aan te trekken: op twintig jaar tijd is het aantal eerstejaarsstudenten burgerlijk ingenieur immers met de helft gedaald. De werkgeversorganisatie Agoria luidde hierover al de alarmbel.
Voor jonge ingenieurs en hooggeschoolden is Jan De Nul dan ook een gegeerde partij: in maart 2010 volgde de baggergroep zichzelf op als laureaat van de Randstad Award voor de “Aantrekkelijkste werkgever van België”. Voor werknemers staat Jan De Nul symbool voor werkzekerheid bij een financieel gezond bedrijf, met een ondernemende bedrijfsgeest. Bovendien doorstaat het bedrijf de crisis goed, wat de aantrekkingskracht op pas afgestudeerden nog verhoogt. Dit jaar nam de baggeraar al 275 mensen aan voor uiteenlopende functies.
Intensief
Elke nieuwe ingenieur die bij Jan De Nul in dienst komt, volgt een intensieve opleiding van zes weken. Dankzij o.a. simulatoren die moeilijke situaties levensecht nabootsen, wordt hij of zij voorbereid op de technische, logistieke en administratieve uitdagingen van het baggeren. “Als jonge ingenieur kan je hier direct veel ervaring opdoen,” aldus Beckers. “Ik sta te popelen om alle theorie nu eindelijk in de praktijk toe te passen.”
“Ingenieurs krijgen bij ons veel verantwoordelijkheid,” bevestigt Jan Pieter De Nul. “Je moet vooruit willen om bij ons aan je trekken te komen, elke dag een ander probleem kunnen oplossen.”
Jan De Nul is zowel actief in de bagger, civiele werken als milieu. Een ingenieur kan bij het bedrijf dan ook een hele waaier functies vervullen: CAD/CAM-tekenaar, milieuadviseur, surveyor, projectleider, enzovoort.
Vloot
Ondanks de schaal van het bedrijf blijft Jan De Nul inzetten op groei: in de periode 2007-2012 investeerde de baggeraar voor meer dan 2 miljard euro in de uitbreiding van de vloot. Op dit moment zijn zesenvijftig baggerschepen in werking en vijftien onder constructie.
Jan De Nul Group werkt momenteel aan enkele spraakmakende projecten, waaronder een nieuw sluizencomplex in het Panamakanaal, en de aanleg van het GEN onder de Brusselse EU-wijk. “Het verhaal stopt zeker niet met de 500ste ingenieur. De groei van het bedrijf gaat door,” besluit Jan Pieter De Nul.

Bron: Jan de Nul, 19-10-2010;