Start onderhandelingen voor aanleg kanaal Seine-Nord Europe

Voies navigables de France is zeer verheugd met de aankondiging van de Franse president Nicolas Sarkozy, die in aanwezigheid van Nathalie Kosciusko-Morizet, minister van Milieu, Duurzame Ontwikkeling, Transport en Huisvesting, Thierry Mariani, staatssecretaris van Transport en Jean-Louis Borloo, oud-minister van Staat en Député du Nord is gedaan, met betrekking tot de start van de onderhandelingen voor de aanleg van het kanaal Seine-Nord Europe.

Deze essentiële stap binnen de publiek-private samenwerkingsprocedure betekent het startsignaal voor de discussies die VNF met elk van de twee gekozen kandidaten zal voeren met het zicht op de uiteindelijke ondertekening van het samenwerkingscontract.

Deze essentiële stap binnen de publiek-private samenwerkingsprocedure betekent het startsignaal voor de discussies die VNF met elk van de twee gekozen kandidaten zal voeren met het zicht op de uiteindelijke ondertekening van het samenwerkingscontract.

Aanvang van de gesprekken met de twee kandidaten

In lijn met het advies van de raadscommissie, neemt Voies navigables de France, projectleider, de offertes van twee groeperingen in overweging, respectievelijk geleid door Bouygues Travaux Publics en Vinci Concessions, die zich kandidaat hebben gesteld voor de financiering, het ontwerp, de constructie, de exploitatie en het onderhoud van het kanaal voor grote schepen “Seine-Nord Europe”. Door middel van de competitieve dialoog – die nu van start gaat met beide partijen – zullen de technische en financiële modaliteiten van het project kunnen worden geoptimaliseerd om zo tot het beste voorstel te komen, met het zicht op de uiteindelijke toewijzing van het contract die voorzien is voor zomer/herfst 2012.

Mobilisatie van alle spelers binnen het project

Deze nieuwe stap in de aanloopfase naar de aanleg van het kanaal Seine-Nord Europe geeft blijk van het streven van de Franse president en de Franse overheid om het binnenvaarttransport een hoofdrol binnen de modale verschuivingpolitiek te geven. Dit om een toename van 12 tot 25% te bewerkstelligen van de hoeveelheid vracht die wordt vervoerd via andere transportwijzen dan het wegtransport (en dat voor het jaar 2022).
Deze doorbraak is eveneens het resultaat van de sterke mobilisatie van het geheel aan spelers binnen het project; voornamelijk door de inzet van de territoriale collectiviteiten en de havens die bijdragen aan de financiering van het project en aan de aanleg van vier multimodale platforms die langs het kanaal komen te liggen. Hun bijdrage, naast die van de Franse staat en de Europese Unie, heeft de financiering van het project tot meer dan 97% van het totaalbedrag gebracht.
De economische spelers, de toekomstige gebruikers van het kanaal, hebben eveneens sterke interesse getoond door de opening van deze nieuwe infrastructuur in hun logistieke strategieën te anticiperen.

Een Europese verbinding die de concurrentiepositie verbetert

Het kanaal Seine-Nord Europe is de centrale schakel in de Europese Seine-Schelde verbinding, die tot stand is gekomen in samenwerking met de Belgische deelstaten Vlaanderen en Wallonië, en zal de zee- en binnenhavens van de Seine en het Nord-Pas de Calais met het 20 000 km lange Europese binnenvaartnetwerk voor grote schepen verbinden. Deze verbinding zal de positie van de Franse havens van Le Havre, Rouen en Duinkerken versterken, aangezien ze hun achterland kunnen structureren met behulp van een netwerk van binnenhavens. Op deze manier zal de Europese logistiek worden geherstructureerd ten gunste van de betrokken landen. Het kanaal zal worden uitgerust met vier industriële en logistieke platforms en zal zo de aantrekkingskracht en het concurrentievermogen van de doorkruiste gebieden verbeteren. Bovendien zal het de economische ontwikkeling en een concurrerend en duurzaam transport van goederen dichtbij de productie- en consumptiezones in Noord-Frankrijk en Europa doen toenemen.

Instrument voor een duurzame groei

Dankzij de inwerkingstelling van het kanaal Seine-Nord Europe zal het mogelijk zijn het binnenvaartverkeer op de noord-zuidlijn te vermenigvuldigen met 4 en op het Franse netwerk met 2 ten voordele van de industriële en logistieke sectoren die deze nieuwe modus voor grote schepen zullen gebruiken en zich in het gebied tussen Le Havre en Lille kunnen vestigen. Met een besparing van 8 miljard euro op transportkosten en een winst op milieugebied van 2 miljard euro (vermindering van brandstofgebruik, verontreiniging, geluidsoverlast en verkeersopstoppingen) kunnen het kanaal Seine-Nord Europe en het Franse havensysteem bedrijven een hogere betrouwbaarheid en een duurzamere transportwijze naar de grote stedelijke gebieden en het buitenland bieden.

Bron: VNF, 06-04-2011;