Reactie CBRB op Witboek transportbeleid van de Europese Commissie

De Europese Commissie heeft eind vorige maand haar plannen voor het EU-transportbeleid gepresenteerd. In dit witboek zijn doelen en plannen geformuleerd om tot 2050 het goederen-vervoer te optimaliseren, duurzamer en veiliger te maken. Het belangrijkste doel van het witboek is het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen in de transportsector met 60 procent in 2050. Het CBRB onderschrijft deze ambitie van harte. De Europese koepelorganisatie EBU (Europese Binnenvaart Unie) had reeds een reactie gegeven en het CBRB sluit zich dus logischerwijs aan bij een aantal gemaakte opmerkingen, zoals de erkenning van de Europese Commissie dat multimodaal transport veel meer naar voren moet worden gebracht. Het witboek maakt melding van diverse kerngetallen die van belang zijn zoals:

20 In 2030 moeten de CO2 emissies 20% onder het niveau van 2008 zijn
30 30% van het wegtransport van een afstand boven 300 km moet via alternatieve modaliteiten zoals het spoor of binnenvaart in 2030
50 Meer dan 50% van het wegtransport van een afstand boven 300 km moet via alternatieve modaliteiten zoals spoor of binnenvaart 50% in 2050
60 60% reductie van broeikasgassen van transport in 2050 ten opzichte van het basisjaar 1990

In Nederland heeft de overheid via het programma “Duurzame Mobiliteit” ingezet op een beleid om de broeikasgassen te verminderen. Helaas was een directe verbinding tussen de doelstellingen en de partijen die de kosten moeten maken nooit gelegd en dat is ook in het witboek nog een zeer belangrijk punt van aandacht. Het witboek had veel concreter in kunnen gaan op het gebied van personenvervoer over water. Met name in het stedelijke vervoer liggen de grootste kansen voor andere mobiliteitsconcepten en emissieverlagende maatregelen, waardoor de emissies in het stedelijke personenvervoer zeer drastisch gereduceerd zouden kunnen worden.

“De Europese Commissie heeft laten weten in 2050 alle benzine- en diesel gestookte auto’s van de weg te willen hebben. Al in 2030 moet het gebruik van benzine- en dieselauto’s in steden zijn gehalveerd. Dit zal mogelijk nog meer consequenties kennen voor de tankvaart dan uit eerdere studies naar voren is gekomen” aldus Robert Tieman van het CBRB. “Wij nemen aan dat de aangekondigde modal split doelstellingen zoals vermeld in het witboek vanuit de Nederlandse overheid dan ook ondersteund zullen worden mede gelet op het feit dat soortgelijke afspraken al in de luchtovereenkomst Maasvlakte II opgenomen zijn. Een overeenkomst die ook door de Nederlandse overheid ondertekend is.”

De Europese Binnenvaart Unie organiseert op 4 mei het jaarlijkse Europese binnenvaartseminar in Brussel en de vice-president Siim Kallas maar ook Europarlementariër Peter van Dalen zullen voor het tweede achtereenvolgende jaar hun visie op de rol van de binnenvaart in de Europese Commissie geven.

Bron: CBRB, 19-04-2011;