Eneco bouwt grote bio-energiecentrale in Delfzijlse haven

Duurzaamheid

Eneco gaat op een gereserveerd terrein in het Delfzijlse havengebied een bio-energiecentrale bouwen van 49 MegaWatt. In de centrale, die in 2013 in bedrijf komt, worden houtsnippers van gerecycled afvalhout omgezet in groene elektriciteit. Eneco kan met deze centrale 120.000 huishoudens van groene stroom voorzien.

De bouw van een grote bio-energiecentrale past in de strategie van Eneco om haar energievoorziening vergaand te verduurzamen. Het bedrijf produceert een steeds groter deel van de elektriciteit voor haar klanten met windturbines, zonne-installaties en biomassa. De centrale in Delfzijl betekent voor Eneco een flinke stap voorwaarts. De centrale produceert net zoveel elektriciteit als het Prinses Amalia Windpark op de Noordzee.

Eneco heeft de opdracht voor de bouw van de houtcentrale gegund aan een bouwcombinatie bestaande uit Ballast Nedam, Metso Power Oy (Finland) en Areva Renewables GmbH (Duitsland). Aan de bouw is een periode van intensieve planvorming voorafgegaan, waarbij duurzaamheid, veiligheid en een zo efficiënt en schoon mogelijke centrale het uitgangspunt zijn geweest.
Het hout, dat in de centrale wordt omgezet in elektriciteit, komt per schip, trein en vrachtwagen in Delfzijl uit Nederland en omliggende landen. Per jaar is circa 300 duizend ton hout nodig, dat o.a. bestaat uit gerecycled houtafval. Ten opzichte van de productie van elektriciteit in een gewone centrale levert deze houtcentrale een besparing op CO2 uitstoot van 250.000 ton per jaar.

Groningen Seaports stelt voor deze biomassacentrale een circa 7 hectare groot terrein in het Delfzijlse havengebied beschikbaar, gelegen aan het Zeehavenkanaal. Het havenbedrijf ziet de komst van de houtcentrale als een goede ontwikkeling, vanwege de bijdrage aan het verduurzamen van de energievoorziening, de toename van de havenbewegingen en de werkgelegenheid in Noord Nederland.

Bron: Eneco, 27-07-2011;