De Lage Landen finisht achtste in lastige race 2 Clipper Round the World Race

In de ochtendschemer van zondag 4 september 2011 finishte het Nederlandse Team De Lage Landen (DLL) als achtste in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Daarmee kwam na ruim drie weken een einde aan de uitdagende race 2 van de Clipper Round the World Race 2011-12. In het eerste traject van Southampton naar Madeira kwam Team DLL als zevende over de eindstreep. Deze twee wedstrijden vormen samen de eerste etappe van de 40.000 mijl lange rond de wereld race voor tien amateurteams met een professionele schipper.
Het is 07.13 uur lokale tijd, de zon is net op, als de Nederlandse 68-voet Clipper in de Guanabara Bay aan de voet van de Suikerberg de klok laat stilstaan. De officiële finishtijd is daarmee bekend en na in totaal 35 dagen zit de eerste etappe erop. Weg zijn de frustraties van de afgelopen twee windloze etmalen. Rio wacht en voor sommigen ook familie en geliefden, zoals voor de Braziliaanse DLL-medewerker Jose Campos.
‘Het is een heel speciaal en emotioneel moment. Je vaart richting je thuis, je ziet Brazilië en je weet dat je familie staat te wachten”, aldus één van de acht geselecteerde DLL-medewerkers om een etappe mee te mogen zeilen. Na het ronden van Cape Frio, ten oosten van Rio langs de Atlantische Oceaan, viel de wind weg en zag de bemanning de hoop op een spoedige binnenkomst vervagen. Campos: ‘Dat was frustrerend. We hoefden nog maar 70 mijl en we legden tot dan toe gemiddeld 150 mijl per dag af, dus het zou nog minder dan 24 uur duren. Tot we stil kwamen te liggen. De volgende ochtend dobberden we nog steeds op dezelfde plek.”
Inhaalslag na moeizame start
Op 12 augustus klonk in Madeira voor de tweede maal deze Clipper Race het startschot voor de tien teams. ‘We hadden geen mooie start met een negende plek”, aldus Rupert Melsom (GBR) in accentloos Nederlands. De Brit groeide op in Nederland en woont pas sinds vier jaar weer in London. Hij gaat verder: ‘Maar binnen anderhalf uur lagen we aan kop. Dat ging vrij goed op een ongelukje met de spinnakerboom na, die brak in een broach. Daarmee hebben we een paar plekken verloren.”
Drie strategieën Doldrums
Voor de Kaapverdische Eilanden lag een scoring gate die vrijwillig genomen mocht worden. Alleen de eerste drie kregen punten. DLL koos ervoor om die optie te laten schieten voor een betere route richting de gevreesde Doldrums. Melsom vertelt dat ze naar het westen koersten: ‘We zetten vrij ver door richting de zesde/zevende breedtegraad om vervolgens naar het zuiden af te zakken. Uiteindelijk zijn we kort door het midden van de Doldrums gegaan. Er waren in de vloot drie strategieën. De winnaar [Gold Coast Australia] ging dwars door de Kaapverdische Eilanden, waarvan iedereen zei dat je dat absoluut niet moest doen.”
Pech met oostenwind
Melsom: ‘Finland en New York zijn via de Afrikaanse kust gegaan. Dat is een lange route, maar ze kwamen eerder dan wij binnen. Wij maakten naar ons weten een slimme, tactische zet om heel erg weinig tijd in de Doldrums te spenderen. Maar we hadden pech toen we er bijna doorheen waren en de wind naar het oosten draaide. Daardoor kregen de teams die via Afrika of de Kaapverdische Eilanden kwamen eerder veel wind dan wij. Zo kwamen zij voor ons de Doldrums uit. De vuistregel is dat als je er als eerste uitkomt, je de etappe wint. Die ging nu helaas op.”
Lastig slot van storm en windstilte
Het slot kende twee uiterste weertypen: storm en windstilte. De Belgische wachtleider Guillaume Vermeersch vertelt over de laatste 36 uur naar Cape Frio: ‘We moesten tussen 137 olieplatforms door opkruisen bij golven van 3,5 tot 4 meter. Dat was zwaar voor de boot en het team, dus we kozen voor wat minder deining en meer beschutting onder de kust. We verloren echter 50 mijl, omdat we Cape Frio niet konden passeren in de lichte wind. We lagen er twee dagen geparkeerd. Qingdao en Geraldton Western Australia bleven 20 mijl van de Kaap vandaan, wij maar 5.”
In die ruige condities stevende De Lage Landen nog af op een zesde plek. Toch wist Qingdao die vurig gewenste positie later in de finale 70 mijl met lichtweer af te dwingen. De Nederlandse Nicolet de Zwart (Oudekerk a/d IJssel) legt uit: ‘Vooral Qingdao heeft tactisch een goede keuze gemaakt. We lagen heel lang bij elkaar en wij zaten ervoor. Op een gegeven moment zijn wij in stealth mode gegaan, dus dat we 24 uur onzichtbaar waren voor de anderen. Zij deden hetzelfde en zijn verder de oceaan op gegaan. Wij bleven dichter bij de kust, maar zij bleken meer wind gehad te hebben. Toen ik hoorde dat ze voor ons lagen, baalde ik echt.’
Ondanks dit voelt de achtste plaats voor Vermeersch toch als een ‘prestatie’. ‘We zijn met een groep mensen vertrokken, die vreemden voor elkaar waren. Om dan in Rio te finishen, blijft een mooi resultaat. We hebben nog zeven etappes om voor de zege te vechten.”
Bemanningwissel
In Rio zullen vijf bemanningsleden afstappen en vijf verse zeilers opstappen. De officiële overdracht is aanstaande woensdag. ‘Dat wordt verfrissend. Er zal denk ik ook weer een andere groepsdynamiek zijn. Ik zie er wel naar uit”, reageert De Zwart. De in Engeland woonachtige Audrey van der Geugten (NED) en de Belgische Daniel Herpigny behoren tot de nieuwe lichting. Jose Campos geeft het DLL-stokje over aan de Spaanse Esther Jover Lugo. De start van de tweede etappe naar Kaapstad is op zaterdag 10 september 2011.
Top drie na eerste etappe Clipper Round the World Race:
1. Gold Coast Australia, 22 punten
2. Singapore, 17 punten
3. Welcome to Yorkshire, 16 punten
8. De Lage Landen, 7 punten

Bron: De Lage Landen, 05-09-2011;