CBRB tevreden met ondertekening multilaterale overeenkomst ADN door Nederland

Op respectievelijk 21 februari en 3 maart dit jaar hebben Duitsland en Oostenrijk een multilaterale overeenkomst, conform ADN 1.5.1 aangaande de huidige indelingscriteria van stookolie, ondertekend. Nieuwe onderzoeksresultaten hebben aangetoond dat stookolie in feite nagenoeg altijd in een type C tanker ingedeeld zou moeten worden wanneer men het huidige beslissingsdiagram van deel 3 van het ADN 2011 zou volgen. Dit komt door de carcinogene eigenschappen van de stof en de opbouw van het huidige beslissingsdiagram.

Deze overeenkomst biedt het bedrijfsleven nu de ruimte om hiervan af te wijken. Voor diverse betreffende producten vallende onder de verzamelnaam UN 3082 milieugevaarlijke vloeistof is een type C tanker uitstekend in te delen. Andere producten vallende onder deze verzamelnaam geven wel operationele problemen zoals bijvoorbeeld het dichtslippen van vlamkerende roosters, het ontbreken van verwarmde dampretourleiding en over- onderdrukventielen. Echter ook kijkende naar de capaciteit van het type tankschepen welke scheepsbrandstoffen verzorgen aan de zeevaart in de diverse havens.

Met deze overeenkomst wordt in feite tijd gecreëerd om met een definitieve oplossing te komen want de overeenkomst is geldig tot eind volgend jaar. Onlangs is bij de internationale vergadering voor het ADN 2013 naar voren gekomen dat de andere verdragslanden een aanpassing aan het bestaande beslissingsdiagram ten behoeve van de scheepsindeling prefereren. Dit zal echter op zijn vroegst in het ADN van 2013 opgenomen worden. Het bedrijfsleven en een aantal overheden hebben om nader onderzoek gevraagd waarin aangetoond zal moeten worden welke stoffen hiermee dan in de toekomst mogelijk door een dergelijke aanpassing in een ander scheepstype ingedeeld zullen worden.

Aanvankelijk zou de multilaterale overeenkomst ook rekening hebben kunnen houden soortgelijke olieproducten, welke ingedeeld worden als stofnummer 9003, en men had UN 3077 milieugevaarlijke vaste stof kunnen weglaten echter hier is de wetgever in dit stadium aan voorbij gegaan.

Inmiddels had ook Frankrijk de bewuste multilaterale overeenkomst ondertekend en ontstond er de laatste maand onduidelijkheid over de indeling van stookolie in Nederland. Dit heeft ertoe geleid dat er de afgelopen periode diverse type N tankschepen op het laatste moment niet genomineerd werden voor desbetreffende stof en het onlangs geaccepteerde voorstel om UN nummer indeling te prioriteren boven een stofnaam indeling inmiddels bekend is onder de verladers.

Op 5 september 2011 heeft Nederland formeel de multilaterale overeenkomst ondertekend waardoor er meer duidelijkheid is gekomen. Hoe andere landen, zoals België en Zwitserland met de situatie omgaan is nog onduidelijk.

Bron: CBRB, 07-09-2011;