Scheepsbouw Nederland bezorgd over reactie staatssecretaris Weekers

Staatssecretaris van Financiën Weekers ziet momenteel geen mogelijkheden om de Willekeurige Afschrijving met nog een jaar te verlengen. Deze reactie heeft de Staatssecretaris 11 november gegeven in zijn schriftelijke beantwoording naar aanleiding van het wetsoverleg over het belastingplan 2012.

In het kader van het belastingplan 2012 hadden de Kamerleden Schouten (ChristenUnie) en Dijksma (PvdA) de Staatssecretaris gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken om de maatregel van de Willekeurige Afschrijving in 2012 te verlengen, omdat de economische crisis ook in 2012 gevolgen zal hebben voor de liquiditeit van ondernemers.

Reactie Weekers
De onderbouwing van de Staatssecretaris om de regeling niet nog een jaar te verlengen is tweeledig. Weekers geeft aan dat het kaseffect van een verlenging te groot is. De EMU-saldo effecten bedragen -/- 0,9 miljard euro in zowel 2012 als 2013. Ook zegt hij dat een voortzetting van de regeling in afgezwakte vorm, bij afschrijving in minimaal vier jaar, leidt tot grote kaseffecten. Deze kaseffecten passen niet bij de doelstellingen van het kabinet met betrekking tot het EMU-saldo. Weekers laat daarnaast weten dat er voor de budgettaire gevolgen van een verlenging geen dekking is.

Reactie Scheepsbouw Nederland
De scheepsbouwsector vraagt zich af waarom in de vaststelling van het EMU-saldo alleen gekeken wordt naar het kaseffect van 2012. Men kan de toekomstige positieve effecten, in de vorm van verhoogde belastinginkomsten in de daarop volgende jaren niet negeren. De facto kost de regeling de Staat alleen de netto contante waarde van de rente in een tijdspanne van de vervroegde aftrekbaarheid. Het lijkt erop dat de Nederlandse Staat zichzelf door een rekenregel in de vingers snijdt en daarmee een potentiële orderstroom overboord gooit. Een aantal Kamerleden ziet wel degelijk heil in een verlenging en maakt zich daar hard voor. Dat blijkt ook uit de motie die op 3 november jl. door Kamerleden Schouten en Dijksma is ingediend.

Effect regeling voor de Nederlandse scheepsbouw
Het potentieel aan orders, dat door een verlenging van de regeling doorgang zal vinden, ligt tussen de 20 en 45 schepen. Schepen die in Nederland gebouwd zullen worden op voornamelijk Noord-Nederlandse werven. Dit vertaalt zich in een werkgelegenheid van 2.100 tot 4.300 FTE voor 2012 en een omzet voor de BV Nederland tussen de 340 en 680 miljoen euro. Hiervan vloeit tussen de 58 en 116 miljoen euro terug naar de Staat.

Crisis nog niet ten einde
Het argument dat destijds is gebruikt om de regeling in te voeren en tot twee keer toe te verlengen is onverminderd van kracht. De kredietverlening aan bedrijven staat -met de huidige economie en kapitaalmarkt- steeds meer onder druk. Dat het kabinet dit ook beseft, blijkt wel uit het feit dat Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie onlangs heeft aangekondigd het garantiebudget voor het Midden- en Kleinbedrijf te verhogen van 765 miljoen euro naar 1 miljard euro. Daarnaast heeft de Minister besloten de Garantie Ondernemersfinanciering, een garantiebudget van 600 miljoen euro voor grotere bedrijven dat is ingesteld tijdens de kredietcrisis in 2008, nog een jaar te verlengen. Deze faciliteit zou eind dit jaar aflopen. “Maar de crisis raakt zowel burger als ondernemer. De overheid moet voorwaarden scheppen om bedrijven concurrerend te laten zijn en blijven. Daarom verlengen we deze regeling minimaal een jaar”, aldus minister Verhagen.

De kosten die de Staat maakt door de regeling zijn aanzienlijk kleiner dan de opbrengsten die het genereert aan onder meer belastinginkomsten en voorkoming van maatschappelijke kosten van werkloosheid in met name de krimpgebieden. Dit omdat de Willekeurige Afschrijving ‘slechts’ het verschuiven van te betalen winstbelasting naar achteren in de tijd is. De sector vraagt de Staatssecretaris nogmaals om deze crisismaatregel met nog een jaar te verlengen.

Meer… Scheepsbouw Nederland