Costa Concordia-Titanic-Batavia

Vandaag de dag is de ondergang van het cruiseschip Costa Concordia nog steeds onderwerp van gesprek. Maar ook in de 17e eeuw gingen schepen ten onder door navigatiefouten. In die tijd werd dit vaak veroorzaakt doordat men nog geen lengtegraad kon bepalen. Daardoor leed in 1629 ook het gloednieuwe VOC-schip Batavia schipbreuk. De stranding vond plaats tijdens noodweer en kostte het leven aan velen. Deze schipbreuk leidde tot een reeks ongelooflijke gebeurtenissen waardoor uiteindelijk slechts 122 van de 341 opvarenden de reis overleefden.

De beroemdste scheepsramp uit de wereldgeschiedenis is de ondergang van het cruiseschip de Titanic in 1912. Voor de beroemdste scheepsramp uit de Nederlandse geschiedenis komen we uit op de ondergang van de Batavia in 1629.

Bij deze scheepsrampen wordt in eerste instantie gezocht naar schuld bij de kapitein van het schip. Overmoedig, zelfs slordig navigeren wordt als oorzaak genoemd. Met vreselijke gevolgen voor bemanning en passagiers. De ramp met de Batavia leidde zelfs tot muiterij en tot moord, verkrachting en doodslag. Een gitzwarte bladzijde uit de vaderlandse geschiedenis.

Deze ramp van Batavia komt tot leven in de tentoonstelling SCHIPBREUK. Publiek kan het dramatische, waar gebeurde verhaal van de noodlottige reis van de Batavia beleven in de tentoonstelling Schipbreuk, die plaats vindt aan de Lelystadse kust bij de Bataviawerf, Nieuw Land en RCE Scheepsarcheologie.

Meer… Schipbreuk Batavia