Eerste autoveer met zuiver elektrische voortstuwing

Siemens

Siemens heeft samen met de Noorse scheepswerf Fjellstrand ’s werelds eerste autoveer met elektrische voortstuwing ontwikkeld. Het 80 meter lange veer heeft capaciteit voor 120 auto’s en 360 passagiers. Vanaf begin 2015 zal het veer de verbinding tussen Lavik en Oppdal onderhouden, via het Sognefjord.

In de haven, voor het begin van een oversteek, zullen de accu’s van de boot telkens binnen slechts tien minuten worden opgeladen. Op dit moment verbruikt een veerboot op dit traject jaarlijks zo’n miljoen liter diesel en stoot ook nog eens 570 ton kooldioxide en 15 ton stikstofoxide uit. Aanleiding voor de ontwikkeling van de elektrisch voortgestuwde veerboot was een wedstrijd die het Noorse ministerie van transport voor deze veerverbinding had uitgeschreven. Als beloning voor een oplossing met elektrische voortstuwing krijgt de rederij Norled nu de concessie voor de veerdienst op deze route tot het jaar 2025.

Het vaartuig wordt speciaal op elektrische voortstuwing geconstrueerd. Uitgevoerd als catamaran met twee smalle rompen heeft hij in het water minder weerstand dan conventionele boten. Bovendien is de romp uit aluminium vervaardigd, en niet, zoals meestal gebeurt, uit staal. De beide schroeven worden niet aangedreven met dieselmotoren, maar met elektromotoren en een tien ton zware accu. De nieuwe veerboot weegt in totaal maar de helft van een conventionele variant. En het vermogen van de aandrijvingen laat dat ook wel zien: de veerboot die op dit moment op het traject vaart, heeft een motorvermogen van 1500 kilowatt (kW) of 2000 pk, terwijl de toekomstige boot een accuvermogen van 800 kW heeft. Onder normale omstandigheden zal de boot bij een snelheid van tien knopen zelfs aan 400 kW al genoeg hebben.

Cruciaal voor de elektrisch voortgestuwde veerboot is de korte oplaadtijd van slechts tien minuten. In de kleine fjordplaatsjes biedt het locale elektriciteitsnet onvoldoende capaciteit om zo snel zoveel elektrisch vermogen aan te bieden. Daarom hebben de ontwikkelaars ook in de havens accu’s geïnstalleerd. Tijdens de stop in de haven voeden deze de veerboot, en laden zich daarna langzaam vanuit het plaatselijke elektriciteitsnet weer op.

Langs de Noorse kust bestaan honderden veerverbindingen met eilanden en fjorden. Met de huidige accu- en oplaadtechnologie zouden alle routes met veerdiensten van een half uur of korter met elektrische voortstuwing kunnen worden gerealiseerd.

Meer… Siemens