Minister Schultz tekent akkoord over watersamenwerking met Birma

MinisterSchultzTekentAkkoordWatersamenwerkingBirma

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft vandaag met de Birmese minister Nyan Tun Aung (Transport) een overeenkomst getekend over nauwere samenwerking tussen beide landen op het gebied van integraal waterbeheer. Nederland stelt kennis en kunde beschikbaar om de Birmese bevolking te steunen in de bescherming tegen overstromingen, waterbeheer in de landbouw, drinkwatervoorziening en transport over water. Andersom kan Nederland leren van het extreme weer dat Birma vaak treft.

Rivierendelta
Minister Schultz: “Birma is net als Nederland een rivierendelta. En net als Nederland heeft Birma een relatief lange kustlijn. De lessen die we in Nederland hebben geleerd, delen we graag met anderen. Twee weten meer dan een. We gaan samen zoeken naar oplossingen voor de uitdagingen van Birma: droge voeten, schoon water en een vruchtbaar land.”

Stuurgroep
In 2008 kwamen in Birma door de cycloon Nargis 140.000 mensen om het leven. Ook in 2010 werd het land getroffen en twee weken geleden nog maakte de cycloon Mahasen slachtoffers. Het Nederlandse en Birmese ministerie richten met het akkoord een gezamenlijke stuurgroep op die wederzijdse deelname aan projecten en programma’s, technische trainingen, seminars en studiereizen gaat organiseren, en een integrale waterstrategie voor Birma zal uitwerken. De overeenkomst is gesloten voor drie jaar.

Historische start
Minister Schultz is de eerste Nederlandse minister die na het militaire bewind een bilateraal bezoek brengt aan Birma. Nederland wil met de missie ook een politiek signaal geven ter ondersteuning van de recente democratische hervormingen. “Ik beschouw dit als een historische start van een veelbelovende samenwerkingsrelatie. Een partnerschap gebouwd op politieke hervormingen, eerbiediging van mensenrechten en economische ontwikkeling. Zodanig dat zowel de mensen in Birma als in Nederland hiervan profiteren.”

Kansrijk
De focus van de handelsmissie naar Birma ligt op water. Aan de missie nemen onder meer Arcadis, RoyalHaskoningDHV, Deltares, Van Oord en de TU Delft deel. Niettemin liggen de kansen voor samenwerking en investeringen breder. Om die reden zijn ook Shell en Philips mee. Minister Schultz benadrukt dat Nederland ook een belangrijke partner kan zijn op het gebied van transport, logistiek en milieutechnologie. “De mogelijkheden voor economische samenwerking zijn talrijk en kansrijk. Ik ben ervan overtuigd dat Nederlandse kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheden – samen met lokale partners – van grote betekenis kunnen zijn voor Birma.”