Plastic Soup Surfer wil statiegeld op wegwerpflesjes

Duurzaamheid

Kitesurfer en bioloog Merijn Tinga gaat op dinsdag 14 februari zijn petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Hij heeft 53 duizend handtekeningen verzameld voor zijn petitie om statiegeld in te voeren voor wegwerpflesjes. Jaarlijks belanden er in Nederland 50 miljoen kleine plastic flesjes als zwerfvuil in de bermen, sloten, rivieren, stranden en in de Noordzee.

Plastic verteert niet maar brokkelt in honderden jaren enkel af tot kleinere stukjes die opgenomen worden door vissen, vogels, zeezoogdieren en in alle lagen van de voedselketen. Inmiddels is plastic aangetoond in vis en schelpdieren in supermarkten. Van zuivere PETflessen uit het statiegeldsysteem wordt 100% nieuwe PETflessen gemaakt.

Zwerfafval tot 95% voorkomen
Statiegeld is een eenvoudig middel om meer dan 85% tot 95% van dit type zwerfafval te voorkomen. In Scandinavië en in een veertigtal andere landen is statiegeld op grote én kleine drankverpakkingen gebruikelijk. In Duitsland wordt maar liefst 98% (2) van de statiegeld PETflessen teruggebracht en gerecycled.

Voor de verkiezingen
Volgens Tinga is het van het grootste belang dat de voorgestelde motie wordt meegenomen en ingediend in het algemeen overleg van 16 februari over Circulaire Economie waarin ook statiegeld wordt behandeld. Dit is het láátste overleg voor het verkiezingsreces. En dus de allerlaatste kans om statiegeld te borgen in de komende regeerperiode.

Merijn Tinga wordt bijgestaan door een aantal experts op recycle en zwerfvuil gebied. Noortje Schrauwen van grondstofjutters.nl ook aanwezig om haar ervaringen en expertise met plastic zwerfvuil op de stranden te delen, Dirk Groot van zwerfinator.nl en Rob Buurman van recyclenetwerk.nl.