Interview met Marco Hoogendoorn van Holland Shipyards Group.

Marco Hoogendoorn van Holland Shipyards: focus op de toekomst

Jouw carrière

Als je Holland Shipyards Group’s werf bezoekt in Hardinxveld-Giessendam ervaar je een en al drukte. Er wordt hard gewerkt aan diverse projecten. In de workshop worden platen staal gesneden voor de realisatie van een nieuwe hybride ferry. Buiten worden verschillende schepen omgebouwd. Marco Hoogendoorn loopt rond de werf die zijn vader heeft gestart. “In deze markt is altijd ruimte voor verbetering”, zegt Hoogendoorn. “Wij staan open voor elke uitdaging.”

Holland Shipyards Group is een gevestigde naam in de maritieme industrie, ondanks dat het een relatief jonge werf is. Het bedrijf, ontstaan in 1981, richt zich op nieuwbouw en het onderhouden en ombouwen van bestaande schepen. Daarnaast verhuren zij offshore accommodaties. Het is een familiebedrijf en op dit moment neemt de tweede generatie de leiding over. Marco Hoogendoorn is nu samen met zijn broer Leendert verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Marco richt zich op de commerciële kant en Leendert op het stuk research en development. Cor Hoogendoorn, vader van de twee broers en oprichter van het bedrijf, richt zich meer op een strategische rol.

Interview met Marco Hoogendoorn van Holland Shipyards Group.
Interview met Marco Hoogendoorn, commercieel manager bij Holland Shipyards Group.

Focus

Holland Shipyards begon met het onderhouden van schepen en in 1995 zijn zij ook gestart met het bouwen van binnenvaartschepen. “Van 2005 tot 2011 was dit een prominente mark en hadden wij een vol orderboek. Er was meer dan genoeg werk. Dat veranderde tijdens de economische crisis.”  Holland Shipyards staat bekend in de industrie als een verantwoordelijke werf die de nodige risico’s niet weert als het gaat om het proberen van iets nieuws. “Als de markt goed is, is iedereen succesvol. Tijdens de economische crisis moesten wij evalueren.” Een goed voorbeeld is het verhuren van offshore accommodaties. “Als wij ergens een mogelijkheid zien dan schuwen wij het niet deze op te volgen. Onze ervaring met nieuwbouw en refit betekende dat wij ons konden richten op het ontwikkelen van accommodatiemodules voor schepen.” Holland Shipyards ontwikkelde deze business onder de naam Holland Accommodation Rentals. “Het lijkt een beetje een vreemde eend, maar het heeft ons zeker op de been gehouden.”

Interview met Marco Hoogendoorn, commercieel manager, van Holland Shipyards Group.

Innovatie

Alternatieve vormen van cashflow zijn nodig voor een bedrijf als Holland Shipyards Group, zeker omdat zij zo inzetten op innovatie. “We zijn altijd op zoek naar verbetering, met name op het gebied van scheepsontwerp. Wij wilden bijvoorbeeld een nieuwe tug ontwerpen, omdat wij van mening waren dat het beter kon. Het was voor ons duidelijk dat de grootste winst te behalen valt op het gebied van vermogen. De meeste tugs en werkschepen varen vaak met lager vermogen dan in de ontwerpfase rekening mee is gehouden.” Door het ontwerp door te ontwikkelen konden lichtere systemen toegepast worden. Dit levert een groot verschil op in brandstofgebruik en onderhoud. De sleepboot markt is bij uitstek geschikt voor hybride toepassingen. Uiteindelijk resulteerde dit in het ontwerp van de EDDY TUG.”

De hybride insteek kreeg nog meer vorm toen Holland Shipyards ook hybride veerboten ging bouwen. “Het bouwen van een hybride schip is niet makkelijk, maar we zijn gestart en al doende leert men. Toen het Amsterdams openbaarvervoerbedrijf GVB een tender lanceerde voor een nieuwe duurzame ferry, waren wij er helemaal klaar voor. Dit werd dan ook de IJveer 60 /61 .”

De IJveer 60. De nieuwe duurzame ferry voor openbaarvervoerbedrijf GVB.
De IJveer 60 in Amsterdam. De nieuwe duurzame ferry voor openbaarvervoerbedrijf GVB.

Het schip heeft een hybride voortstuwingssysteem en twee machinekamers aan weerszijde van het schip. In elke machinekamer zit een e-motor en twee generatoren. De batterijkamer bevindt zich halverwege het schip. In theorie zijn er drie voortstuwingsopties. Een combinatie van diesel, volledig elektrisch of een combinatie van deze twee. Het schip werd in 2017 genomineerd als ‘Schip Van Het Jaar’. 

“Hybride veerboten zijn een groeimarkt”

Vooruitstrevend

Vooruitstrevend zijn heeft zo zijn voordelen. “Mensen weten ons te vinden”, zegt Marco. “Als je innovaties snel oppakt, zoals hybride voortstuwing, is dat soms lastig. Met name omdat je de kinderziektes moet opsporen en oplossen. Je leert hiermee omgaan en nu zijn we erg gebaat bij deze leercurve. Op het moment van het interview werkt Holland Shipyards aan de bouw een hybride veerboot voor Schlepp- und Fährgesellschaft Kiel (SFK), het veerbootbedrijf van de Duitse stad Kiel. Ook deze veerboot krijgt een hybride aandrijving. Het schip kan varen op generatoren of een batterijbank. Het schip heeft plek voor 300 personen en zal de naam Gaarden krijgen.

De werf heeft ook een nieuw ontwerp gepresenteerd voor de road ferry ERF 4219, welke al is verkocht aan een Noorse klant. “Deze veerboot wordt volledig elektrisch en is daarmee het groenste ontwerp op de markt. Verder in het orderboek zijn nog twee veerboten voor de Gemeente Amsterdam en een volledig elektrische voor een Duitse stad.” Het bedrijf heeft zich nu ook gevestigd in Vlissingen onder de naam Flushing Marine & Offshore (FMO) en heeft daarmee nu een werf aan diep vaarwater. 

Samen met Werkendam en Hardinxveld-Giessendam en Vlissingen is Holland Shipyards Group goed vertegenwoordigd in Nederland. Daarnaast heeft het bedrijf ook een werf in Sierra-Leone, Afrika. “Afrika is een groeimarkt, maar ons doel daar is niet puur commercieel. We willen daar graag kennis overdragen en economische ontwikkeling op gang helpen.”

Met twee broers aan het roer worden er geen extreme wijzigingen verwacht in de bedrijfsvoering. “We richten ons nu op de huidige activiteiten. Zeker op het gebied van hybride veerboten, het lijkt erop dat wij specialist zijn op dit gebied”, lacht Marco.