Vliegende start voor startup Skoon Energy

Innovatie

Afgelopen maart werden zij uitgeroepen tot meest veelbelovende startup. In mei werd de prijs Innovation Funding Award in ontvangst genomen en nog geen maand geleden gingen de twee heren een samenwerking aan met Damen Shipyards Group. De startup Skoon Energy is niet te houden om de koers van de maritieme sector te beïnvloeden. Wij spraken met een van de oprichters Peter Paul van Voorst tot Voorst. “Experts uit de industrie gaven aan: Dit is meer dan alleen een technische oplossing.”

Foto: Skoon Energy
Daan Geldermans en Peter Paul van Voorst tot Voorst. Foto: Skoon Energy

Inmiddels bestaat het bedrijf Skoon Energy van de 25-jarige Peter Paul van Voorst tot Voorst en zijn compagnon nu ruim een jaar, terwijl hij nog geen maand geleden zijn laatste tentamen voor zijn studie Maritieme Techniek aan de TU Delft maakte. “Gedurende mijn studie was ik altijd al bezig met wat voor ontwikkelingen de maritieme sector te maken zal krijgen, wat ons staat te wachten en belangrijker, wat daarvoor nodig is?”

De Skoonbox

Zo kwam het idee van de Skoonbox tot leven. Een verwisselbare batterij ter grootte van 1 TEU, zodat het makkelijk toepasbaar is. “Batterij-elektrisch varen is niets nieuws. Het innovatieve aspect bij deze Skoonbox is dat deze voor meerdere doeleinden inzetbaar is. Bijvoorbeeld als alternatief voor traditionele op fossiele brandstof aangedreven generatoren op festivals en bouwplaatsen”, vertelt Peter Paul enthousiast. “Tot slot maken we gebruik van strategisch geplaatste oplaadpunten met 100% schone energievoorziening. Dit maakt de beschikbaarheid van grote hoeveelheden schone energie toegankelijk, onafhankelijk van locatie of gebruiksduur.”

“Batterij-elektrisch varen is niets nieuws”

Bedrijven hoeven niet zelf te investeren en voldoen aan de komende wetgeving rondom CO2-uitstoot als ze met een Skoonbox gaan varen. Daarbij is het met een Skoonbox een stuk stiller aan boord. Peter Paul: “Wat zorgt voor fijnere werkomstandigheden. Een belangrijk punt bij het werven van personeel.”

Meer dan alleen een technische oplossing

En daar heeft de maritieme sector wel oren naar. Hij legde zijn idee voor bij verschillende experts en de reacties waren zeer positief. “Toonaangevende maritieme specialisten gaven aan: Dit is meer dan alleen een technische oplossing. Dit kan een bedrijf worden dat een belangrijke rol gaat spelen in het verder verduurzamen van de maritieme sector.” Dus besloot Peter Paul naast zijn studie een bedrijf op te zetten. “Dat was een pittige tijd. Het leuke hieraan was wel dat wat ik tijdens mijn studie leerde, bewees waarom dit idee zo belangrijk en nodig is.” In september 2017 sloot zijn compagnon Daan Geldermans aan. Inmiddels bestaat het team uit acht personen bestaande uit studenten en net afgestudeerden. “Een bewuste keuze. Wij proberen een logische en toegankelijke oplossing te bedenken voor een probleem. In sommige gevallen is ervaring minder voordelig, omdat men het al jaren op een bepaalde manier doet. Een frisse blik is dan weleens goed.”

Artist impression van Skoonbox. Foto: Skoon Energy

Proefvaart met Borelli

Eind dit jaar staat de eerste proefvaart met het binnenvaartschip Borelli gepland. “Het nieuws van de proefvaart heeft een hoop los gemaakt”, gaat deze jonge ondernemer verder. “Als je mij een half jaar geleden had gevraagd naar mijn verwachtingen van 2019, had ik een heel ander antwoord gegeven. Nu krijgen we vanuit verschillende kanten aanvragen van bedrijven die ook gebruik willen maken van een Skoonbox.” De grootste uitdaging zit hem op dit moment dan ook in de opschaling. “Batterijcellen zijn beperkt verkrijgbaar en wij zijn niet de enige bedrijfstak die hier meer gebruik van willen maken. We kunnen niet altijd zo snel leveren als we zouden willen.” Er liggen dus genoeg kansen voor de toekomst. “We hopen over vijf jaar meerdere internationale vestigingen te hebben.”

Peter Paul probeert ook andere jonge ondernemers te stimuleren om met hun idee aan de slag te gaan. “Ik was in het begin erg onzeker, maar merkte al snel dat mensen je heel graag willen helpen. Maak contacten, leg je idee voor aan deze experts en vraag om advies. Zonder adviseurs waren wij hier ook nooit gekomen.”