C-Job Naval Architects: Ammoniak is nieuwe schone brandstof voor scheepvaart

Innovatie

Ammoniak kan veilig en effectief worden toegepast als brandstof voor in de scheepvaart om schadelijke emissies in de maritieme industrie te verminderen. Dit publiceert C-Job Naval Architects, het onafhankelijke scheepsontwerp- en engineeringbedrijf, vandaag in een nieuw onderzoek.

Concept Design Ammonia Carrier C-Job Naval Architects 3 pb 11-6-2019
Concept Design Ammonia Carrier C-Job Naval Architects

Het baanbrekende onderzoek laat zien dat ammoniak kan worden gebruikt als scheepsbrandstof als een aantal veiligheidsmaatregelen zijn opgenomen in het ontwerp. Het onderzoek maakt gebruik van een nieuw conceptontwerp, een ammoniakdrager aangedreven door zijn eigen lading, om het gebruik van ammoniak als scheepsbrandstof te bestuderen en een significante vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in de scheepvaart te bereiken.

Niels de Vries, Lead Naval Architect bij C-Job Naval Architects en onderzoeksleider: “De Solid Oxide Fuel Cell (SOFC) is duidelijk het meest efficiënt. Het heeft wel een praktische uitdagingen omdat de vermogensdichtheid en de belastingsresponsvermogen nog niet op een acceptabel niveau zijn. Daarom is het op de korte termijn toepassen van de verbrandingsmotor de beste keuze.”

Niels onderzoekt sinds 2016 hernieuwbare brandstoffen voor schepen zoals ammoniak voor C-Job Naval Architects en heeft nu enkele jaren onderzoek afgerond, uitmondend in zijn Master Thesis ‘Veilige en effectieve toepassing van ammoniak als brandstof voor de scheepvaart’ aan de TU Delft. Hij zegt: “Hoewel dit onderzoek uniek is in zijn opzet en een waardevolle eerste stap biedt naar de toepassing van ammoniak als brandstof voor de scheepvaart, is verder onderzoek nog steeds nodig om het volledige potentieel en de haalbaarheid ervan te onderzoeken.”

Het volledige onderzoek is te vinden ophttps://repository.tudelft.nl/islandora/object/uuid:be8cbe0a-28ec-4bd9-8ad0-648de04649b8?collection=education

Met de doelstellingen van de International Maritime Organisation (IMO) om de totale uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 met minstens 50 procent te verminderen ten opzichte van 2008 en uiteindelijk schadelijke emissies volledig te elimineren, is het van het grootste belang dat de wereldwijde maritieme industrie onderzoek doet naar hernieuwbare brandstoffen zoals waterstof, ammoniak en methanol.

Ammonia Energy Associaton

C-Job heeft een sterk track-record van het gebruik van de nieuwste technologieën om duurzame en toekomstbestendige schepen te ontwerpen en het bedrijf heeft al een aantal jaren het gevoel dat ammoniak een haalbare en veelbelovende optie zou kunnen zijn voor een schone en duurzame brandstof. C-Job is vorig jaar toegetreden tot de Ammonia Energy Association om de samenwerking met andere industrieën over dit onderwerp te intensiveren om zijn ambitie te realiseren.

Verder onderzoek

Samen met Proton Ventures en Enviu heeft C-Job in 2017 een consortium opgericht om ammoniak verder te onderzoeken als brandstof voor de scheepvaart. Met de voltooiing van dit theoretisch onderzoek heeft C-Job een belangrijke bijdrage geleverd aan de eerste fase van het consortiumproject, die nu zal evolueren naar de volgende fasen, waaronder laboratoriumtesten, pilot en evaluatie.