Canadees-Nederlands hightech consortium innoveert olie en gasindustrie

Duurzaamheid

Een hogere opbrengst en vermindering van de effecten op het milieu in de Noord-Amerikaanse olie- en gasindustrie zijn de focus van een nieuw internationaal consortium dat op 1 februari jl. is opgericht. Het consortium brengt diepgaande Canadese kennis van oliewinning samen met Nederlandse high tech kennis om geavanceerde technologieën te ontwikkelen en in te zetten in de olie- en gasindustrie. Het realiseren van een toename van de olieproductie heeft een potentiële economische impact van miljarden dollars.

Het consortium richt zich met name op de Canadese olievelden in de grensregio van Alberta en Saskatchewan die onder andere kampen met zeer lage opbrengstpercentages en een hoog waterverbruik. Om bewezen state-of-the-art sensortechnologie succesvol in te zetten onder de unieke omstandigheden van deze oliereservoirs, kan het consortium de kennis aanwenden van de twee universiteiten en de Research Council van Saskatchewan. Deze kennisinstituten beschikken over essentiële kennis door hun jarenlange onderzoek in de Canadese olie- en gasindustrie.

“Van de 45 miljard vaten aan oliereserves van Saskatchewan bestaan ca. 25 miljard uit zware olie die moeilijk kan worden geëxploiteerd,” benadrukt Malcolm Wilson, CEO van het Petroleum Technology Research Centre. “Wij weten dat de opbrengst in velden met zware olie gemiddeld 8% bedraagt. Door met behulp van koud water een mengsel van olie en zand te winnen neemt de opbrengst toe. Dit laat ruimtes achter in het reservoir die we beter moeten begrijpen om meer olie te kunnen winnen. Sensoren zullen ons daarbij helpen. Eind 2012 hebben wij in een experiment al aangetoond dat Nederlandse microsensoren door reservoirs met zware olie kunnen dringen en in potentie de kenmerken van deze ruimtes kunnen meten.”

De oprichting van het consortium is het resultaat van een tweedaagse workshop die is georganiseerd door het PTRC/INCAS3 Innovation Centre (kortweg PI Innovation Centre). Deelnemers waren de Universiteiten van Regina en Saskatchewan, de Rijksuniversiteit Groningen, de Technische Universiteit Eindhoven en de Saskatchewan Research Council en er was input vanuit de olie- en gasmaatschappijen. In de workshop zijn de belangrijkste kansen geïdentificeerd om de oliewinning te verbeteren en de effecten op het milieu te beperken.

“Een succesvolle toepassing van deze nieuwe technologieën geeft Canada een enorme economische stimulans. Zelfs een productietoename van 5 tot 15% van de zware-oliereservoirs van Saskatchewan zou betekenen dat er jaarlijks twee miljard meer vaten olie worden geproduceerd. Op basis van de huidige prijzen heeft dat een economische impact van bijna 200 miljard dollar,” aldus dr. Wilson.

Het nieuwe consortium gaat projecten ontwikkelen om de samenwerking tussen alle partners, zowel in Europa als in Canada, ten volle te benutten. Daarnaast wordt gericht financiering opgezet voor de ontwikkeling en inzet (RD&D) van commerciële toepassingen.

De ondertekeningsceremonie ter gelegenheid van de oprichting van het nieuwe consortium vond op 1 februari plaats bij PTRC in Regina, Canada. Vertegenwoordigd waren Warren Steinley (MLA voor Regina Walsh Acres) namens de regering van Saskatchewan, dr. Dennis Fitzpatrick (Vice President of Research bij de Universiteit van Regina), dr. James Basinger (Associate Vice President of Research bij de Universiteit van Saskatchewan), professor dr. Sibrand Poppema (Voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Groningen), professor dr. ir. Hans van Duijn (Rector Magnificus van de Technische Universiteit Eindhoven) en vertegenwoordigers van Innovation Saskatchewan, het Ministerie van Economische Zaken van Saskatchewan, de Saskatchewan Research Council en het PI Innovation Centre.

“De Universiteit van Regina is zeer verheugd deel uit te maken van dit consortium,” zegt voorzitter dr. Vianne Timmons. “Internationale samenwerkingsverbanden zoals deze bieden uitgelezen kansen om engineering en technologisch onderzoek, uitgevoerd aan de universiteiten van Saskatchewan, te verbeteren. Bovendien dragen ze bij aan het realiseren van ecologische en economische vooruitgang in onze provincie en wereldwijd.”

“Het Nederlandse topsectorenbeleid is gericht op het creëren van duurzame economische groei door industriële en sociale problemen te verbinden met wetenschappelijk onderzoek. Dit initiatief biedt een uitstekende gelegenheid om dit in een internationale context te doen,” merkt professor dr. ir. Van Duijn op.

Over het PI Innovation Centre
Het Petroleum Technology Research Centre (PTRC) – INCAS3 Innovation Centre (kortweg PI) is een non-profit samenwerkingsverband tussen twee van de meest vooraanstaande R&D-organisaties van Noord-Amerika en Europa. Het PTRC doet onderzoek naar verbetering van de efficiëntie en beperking van de milieu-invloeden van oliewinning in Canada en de wereld. INCAS3, gevestigd in de provincie Drenthe, ontwikkelt sensortechnologie voor het meten en monitoren van industriële processen, infrastructuren en milieu. De synergie werd direct duidelijk bij de eerste ontmoetingen van de twee organisaties in 2011. In 2012 resulteerde dit in de oprichting van PI, met als doel om sensortechnologie te ontwikkelen die de olie- en gasindustrie helpt om efficiënter te werken en grondstoffen te winnen met een lager energieverbruik en minder impact op het milieu.

Meer… PI Innovation Centre, Petroleum Technology Research Centre en Incas3