Nederlands Loodswezen

Ervaren registerloodsen zorgen ervoor dat zeeschepen de havens zo veilig en efficiënt mogelijk in- en uitvaren. In Nederland en in de Vlaamse havens aan de Schelde. Dag en nacht. Door weer en wind. Ondersteund door goed getrainde medewerkers. Zo dragen wij bij aan een veilige haven.

Voor een registerloods is geen dag hetzelfde. Je vaart niet op één, maar op vele honderden schepen met allemaal verschillende vaar- en manoeuvreereigenschappen. Je adviseert dagelijks verschillende mensen met uiteenlopende nationaliteiten. Dat vraagt soms om aanpassings- en inlevingsvermogen. Maar bovenal is het werk van een registerloods zo mooi omdat het veel van je vraagt. Je weet het zelf: het ‘inparkeren’ van iets wat zo moeilijk beheersbaar is als een groot schip is een kunst op zich; de laatste 500 meter naar de kade zijn vaak kritieker dan 500 mijl op zee.

https://vimeo.com/loodswezen/247pilot

Over de opleiding

De Nederlandse Loodsencorporatie is een door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) erkende onderwijsinstelling. De door haar verzorgde Opleiding tot Registerloods: Master in Maritime Piloting (OTR:MMP) is in februari 2014 geaccrediteerd door de Nederlandse Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) op hbo Master niveau. Dit betekent dat je je na het succesvol afronden van de opleiding Master of Science mag noemen. De opleiding is intensief, afwisselend en praktijkgericht en heeft als doel professionals te leveren waar brugteams, reders en de samenleving op kunnen vertrouwen.

Om deel te nemen aan de opleiding moet je minimaal beschikken over:

  • Vaarbevoegdheidsbewijs eerste stuurman alle schepen
  • hbo diploma
  • BRM/MRM certificaat
  • Marcom-A certificaat

Aan de slag als loods?

Beschik je over de juiste papieren en ervaring dan kan je je aanmelden voor de opleiding. Kandidaten die in aanmerking komen gaan door voor de selectieprocedure.

Selectieprocedure

Het laatste onderdeel van de selectieprocedure is het eindgesprek met de Toelatingscommissie. Deze commissie adviseert het bestuur van de onderwijsinstelling (Instellingsbestuur) aan de hand van de behaalde resultaten van deze selectieprocedure. Het Instellingsbestuur beslist vervolgens wie mag deelnemen aan de opleiding.

Keuze voor een regio

De registerloodsen zijn actief in vier regio’s: Noord, Amsterdam-IJmond, Rotterdam-Rijnmond en Scheldemonden. Elke regio kent zijn eigen uitdagingen en dynamiek. Aan het begin van de selectie mag je je voorkeur aangeven, in welke regio je werkzaam zou willen zijn na de opleiding. De opleiding duurt 13 tot 14 maanden. Dit is afhankelijk van de regio waarin je de opleiding volgt. De opleiding kent 4 fasen.

Nederlands Loodswezen b.v.

Naast de registerloodsen is er ook het ondersteunende bedrijf. Dit bedrijf heet Nederlands Loodswezen B.V. (NLBV) Bij NLBV staan medewerkers 24 uur per dag klaar om de registerloodsen van dienst te zijn bij de uitoefening van hun werk. Nederlands Loodswezen is niet alleen op zoek naar registerloodsen maar ook naar mensen die voor het ondersteunende bedrijf willen werken. Denk daarbij aan mensen voor onze loodsvaartuigen en tenders, loodsdienstcoördinatoren, monteurs, secretaresses, ICT-ers, Human Resources en onze financiële afdeling.

Meer weten?

Wil je meer weten over de opleiding tot registerloods, de selectieprocedure of opleidingseisen, of over onze nautische en technische functies? Kijk dan op www.loodsworden.nl.

Kijk voor al onze vacatures op: www.werkenbijhetloodswezen.nl

Facts about
  • Aantal werknemers: 420
  • Sector: Zeescheepvaart, Havens, Dienstverlening
  • Gewenst werk- en denkniveau: Vmbo, Mbo, Hbo
  • Gewenste studierichtingen: Techniek, Transport & Logistiek, Nautisch, Economisch
  • Gewenste opleidingen: Vaarbevoegdheidsbewijs eerste stuurman alle schepen, hbo-diploma, Marcom-A en BRM of MRM certificaat. Of zeewachtstandaard A en B met CCO of navigatie officier groot bovenwater
  • Carrièrefase: Student, Stagiair, Starter, Young Professional, Professional
  • Openstaande functies: Registerloods