Damen’s innovatieve oplossing voor ballastwaterbeheer

Duurzaamheid

Damen’s innovatieve oplossing voor ballastwaterbeheer in havens op koers zodat schepen kunnen voldoen aan komende IMO-voorschriften.

Steeds meer landen ratificeren de Ballastwaterverdrag van de IMO. De kans is groot dat dit verdrag begin juli 2017 van kracht wordt. De InvaSave-technologie van Damen is een innovatieve oplossing die rederijen in havens helpt om aan de nieuwe voorschriften te kunnen voldoen.

Zodra de BWMC van de IMO van kracht wordt, zullen de eerste InvaSave-systemen in gebruik worden genomen door Groningen Seaports, gelegen in het UNESCO werelderfgoed de Waddenzee. Dit project is ontwikkeld met steun van het Waddenfonds, een Nederlandse stichting die de ecologie en de economie van dit gebied wil beschermen en ontwikkelen. Afvalverwerkingsbedrijf Van Gansewinkel zal de havendienst gaan aanbieden.

Gert-Jan Oude Egberink, Manager Ballast Water Treatment bij Damen, zegt: “InvaSave is de eerste en enige technologie ter wereld die nu op de markt is, waarbij de behandeling van water bij lozing slechts in één fase plaatsvindt. Het kan daarom dienen als alternatief in havens voor rederijen die niet opnieuw een behandelingssysteem aan boord willen aanbrengen, in sommige gevallen omdat hun schepen op niet-vrijgestelde, vaste routes varen, of omdat hun schepen zo oud zijn dat elke investering in een dergelijk systeem buitenissig duur zou zijn. Ook zijn alternatieven zoals InvaSave nodig in havens als noodvoorziening in het geval dat de behandelingssystemen op de schepen zelf niet werken.”

In tegenstelling tot conventionele ballastwaterbehandelingssystemen aan boord is InvaSave een mobiele behandelingstechnologie voor havendiensten. Daarom is het aangevoerde ballastwater tijdens de tests aan boord onbehandeld ingelaten, en wordt de werkzaamheid van de technologie pas bij de waterlozing getest. De verwachting is dat er in het derde kwartaal van 2016 een IMO-typegoedkeuring zal zijn. Ook is er octrooi aangevraagd.

Damen kan de InvaSave-technologie in een autonome mobiele container leveren, die aan boord van een serviceschip geplaatst kan worden of door een oplegger of ponton door de haven kan worden verplaatst. Een schip dat zijn ballastwater kwijt moet, kan worden aangesloten op de InvaSave-unit, waarna het water wordt behandeld en overeenkomstig de IMO D2-standaard in de haven wordt geloosd. Voor schepen met een veel grotere ballastwatercapaciteit, kunnen een aantal systemen worden gekoppeld. Als de InvaSave-containers niet mobiel hoeven te zijn, kunnen zij ook aan wal worden opgestapeld en aan elkaar worden gekoppeld.

Meer… Damen