Jan Verkooijen

De visie van Jan Verkooijen

Op de werkvloer

Nederland telt ruim 1 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). En dit aantal groeit, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Zzp’ers zijn terug te vinden in zo goed als alle sectoren, waaronder de maritieme, offshore en energie industrie. Wij spraken met zzp’er Jan Verkooijen, die al jaren werkzaam is als zelfstandig beroepsduiker.

Jan Verkooijen
Jan Verkooijen

Aan de slag als zzp’er

Jan Verkooijen (49) begon 22 jaar geleden met beroepsduiken. “In mijn vrije tijd was ik als sportduiker al veel in het water te vinden. Ik had er nooit over nagedacht om dit als werk te doen, tot een kennis mij hier op wees. Zo doende”, begint Jan Verkooijen, zelfstandig beroepsduiker, ons te vertellen. In de eerste jaren van zijn carrière als duiker werkte Verkooijen in vaste dienst bij een onderneming in Zierikzee. “Na vijf jaar besloot ik om als zzp’er aan de slag te gaan.”

Een slimme manier van werken

Zzp staat voor zelfstandige zonder personeel. Zzp’ers zijn personen die voor zichzelf werken door contracten af te sluiten met opdrachtgevers. Het werk dat een zzp’er levert, is dus niet gebaseerd op een vast dienstverband of een arbeidsovereenkomst. Iets dat veel in de wereld van duiken voor komt, legt Verkooijen uit. “Binnen deze industrie wordt er veel op projectbasis gewerkt. Als er bijvoorbeeld een groot duikproject is op een schip, zijn er tussen de dertig en veertig duikers aanwezig. Er moeten namelijk nachten dagdiensten worden gedraaid. Alleen als het project is afgelopen, zijn deze duikers niet meer nodig. Vandaar dat er ook veel met zzp’ers wordt gewerkt.” Juist door deze projecten is het gebruik van zzp’ers een slimme manier van werken voor de maritieme en offshore industrie vindt Verkooijen. Niet alleen voor
duikers. “Er zijn genoeg functies die worden uitgevoerd door zzp’ers: schippers, kraandrijvers, monteurs aan boord van schepen, noem het maar op.”

“EIGENLIJK VERLIEP DE SWITCH HEEL SOEPEL”

De switch naar zelfstandig

Hoe ging de overstap van vast dienstverband naar zzp’er worden in zijn werk? “Eigenlijk verliep de switch redelijk soepel”, vertelt Verkooijen enthousiast. “In eerste instantie volgen de verplichte onderdelen om als zzp’er aan de slag te mogen, waaronder je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en het aanvragen van je btw-nummer.” Vervolgens komt het wat lastigere deel. “Om aan opdrachten te komen, moeten bedrijven wel weten dat je bestaat en beschikbaar bent. Daarom heb ik naar alle duikbedrijven in Nederland en een aantal bedrijven in het buitenland mijn cv opgestuurd. Al snel kon ik aan de slag!” Verkooijen legt wel uit dat zijn periode in vaste dienst hem hierbij echt heeft geholpen. “Ik had op dat moment vijf jaar relevante werkervaring op gedaan. In deze periode heb ik veel verschillende projecten kunnen doen en mij gespecialiseerd. Dat was wel een voordeel.” Volgens Verkooijen is ervaring op doen dan ook een belangrijke stap voordat je als zzp’er aan de slag gaat. “Je moet eerst meters maken en dat gaat makkelijker in vaste dienst.”

Werkzaamheden als beroepsduiker

Als beroepsduiker heeft Verkooijen veel gewerkt bij boorplatformen, subsea trees en aan boord van schepen. “Het kan gaan om reparaties, onderhoud of bijvoorbeeld berging. Een aantal jaar terug heb ik bijvoorbeeld meegewerkt aan de berging van een boorplatform in West-Afrika die was omgevallen.” De werkzaamheden bevinden zich niet alleen op zee. Als wij Verkooijen spreken is hij net terug van een project in Oostenrijk. “Hier hebben wij gewerkt aan een grote dam in een meer tussen twee bergen in. Door middel van de stroming van het water wordt er energie opgewekt. Hier moest alles worden vervangen en hebben wij een betonstort gedaan op 110 meter diep.” Ondanks dat Verkooijen nog steeds zelf duikt, richt hij zich de laatste jaren meer op het technische gedeelte van duiken. “Ik houd mij bezig met het keuren en certificeren van spullen die worden gebruikt om te kunnen duiken. Om een duikproject te mogen doen, zijn deze keuringen en certificaten verplicht. Ook dit vind ik heel leuk om te doen en ik ben blij dat ik op deze manier toch in de duikwereld kan blijven werken.”

“HET IS BELANGRIJK OM GEDISCIPLINEERD TE ZIJN”

De gevaren

Dat beroepsduiken zijn gevaren kent, is niet onbekend. Het werken op extreme dieptes, bij grote gevaartes en de druk waar je lichaam mee te maken heeft, is niet niks. Ook Verkooijen heeft verschillende spannende situaties meegemaakt in zijn carrière. “Eentje die mij is bijgebleven was tijdens werkzaamheden in een droogdok in Spanje. Onder de deur van het droogdok moest ik iets wegbranden met 100% zuurstof. Er bleef een gasbubbel hangen waar een vonkje bij kwam. Dat moet een enorme klap zijn geweest, want ik kwam een aantal minuten later op de bodem pas bij met twee afgebroken kiezen, gekneusde handen en een scheur in mijn buikwand”, vertelt Verkooijen. “We duiken meestal alleen, maar er zit wel altijd iemand boven die jou kan komen redden of halen. Geleidelijk met decompressie-stops, want je hebt nog steeds te maken met de druk, ben ik naar boven gehaald. Dat was wel even schrikken.”

Jan Verkooijen

Werken als zelfstandige

Na dit incident is Verkooijen gewoon weer gaan duiken. “Ik zie het echt als een hobby en ben nog steeds blij dat ik de overstap heb gemaakt naar zelfstandige. Je hebt heel veel vrijheid, omdat je alles zelf kan inplannen. Het is dus prima te combineren met een ander vak. De eerste paar jaar maakte ik er bijvoorbeeld ook meubels naast, maar dat doe ik nu niet meer. Daarnaast is het werk heel afwisselend. Niet alleen doordat je steeds andere projecten doet en op verschillende plekken komt. Je krijgt ook een inkijkje in de verschillende bedrijven waar je voor werkt. Ook die gaan weer anders te werk. Dat is echt heel leuk om te zien! En je leert zoveel mensen kennen”, vertelt Verkooijen enthousiast. “Maar je moet niet vergeten dat het ook keihard werken is. Geen werk, betekent namelijk geen inkomen. Het is niet zo dat je standaard elke maand salaris krijgt en je bouwt ook geen dingen als vakantiegeld op. Je moet rekening houden met het feit dat je ziek of arbeidsongeschikt kan worden. Het is dus belangrijk om gedisciplineerd te
zijn en alles te kunnen reguleren.”

In tien stappen aan de slag als zzp’er

  1. Oriënteer je en onderzoek de mogelijkheden
  2. Maak een plan
  3. Kies een rechtsvorm
  4. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
  5. Sluit een modelovereenkomst af
  6. Denk eraan om jezelf te verzekeren
  7. Behaal nodige certificaten of opleidingen
  8. Schaf de nodige middelen aan
  9. Doe ervaring op en bouw aan je netwerk
  10. Houd je bedrijfsadministratie bij