Neptune Energy Netherlands

De visie van Lex de Groot

Duurzaamheid

Neptune Energy is een onafhankelijk, internationaal exploratie- en productiebedrijf dat olie en gas produceert. Het bedrijf focust zich op de Noordzee, Noord-Afrika en Zuidoost-Azië. In Nederland zijn zij zelfs de grootste offshore gasproducent. Wij spraken met Lex de Groot, Managing Director bij Neptune Energy Netherlands, en vroegen hem naar zijn visie op de toekomst.

Neptune Energy Netherlands
Lex de Groot. Foto: Neptune Energy

Managing Director bij Neptune Energy Netherlands

Lex de Groot studeerde Mining Engineering aan de TU Delft en heeft inmiddels dertig jaar ervaring binnen verschillende rollen in de upstream olie- en gassector. Voornamelijk gericht op het Nederlandse continentaal plat. “Toen ik dertig jaar geleden begon met werken in deze branche, wist ik eerlijk gezegd niet precies wat mij te wachten stond”, begint Lex de Groot, Managing Director bij Neptune Energy Netherlands, te vertellen. “Maar vanaf het eerste moment was ik direct enthousiast en kan ik wel stellen dat mijn passie in de olie- en gassector ligt. De zoektocht naar nieuwe reserves is en blijft een mooie uitdaging.”

Samenwerken met verschillende disciplines

De Groot begon zijn carrière als Reservoir Engineer. Binnen deze functie, waarbij hij berekende en inschatte hoe veel olie of gas er uit een veld komt, werkte hij met verschillende disciplines. “Het is ontzettend mooi om te zien dat er vanuit al die verschillende kanten zoveel inzet en energie komt om dat ene project te laten slagen. Dat je met elkaar olie of gas van 3, 4 of zelfs 5 kilometer onder de oppervlakte naar boven haalt en hier de wereld mee voorziet. Daar kon ik ontzettend van genieten”, vertelt De Groot enthousiast. Ook binnen zijn huidige functie als Managing Director vindt De Groot dit een van de leukste aspecten van het werken binnen de exploratie- en productie-industrie. “Samenwerken met jonge mensen met nieuwe ideeën geeft ontzettend veel energie. Het is een goede reden om voor uit bed te komen elke dag.”

Sinds 2018 is De Groot namelijk Managing Director bij Neptune Energy Netherlands, een onafhankelijk internationaal exploratie- en productiebedrijf dat olie en gas produceert. De organisatie richt zich op de Noordzee, Noord-Afrika en Zuidoost-Azië. In Nederland zijn zij zelfs de grootste offshore gasproducent. In Noorwegen bouwt Neptune Energy op dit moment de langste verwarmde pijpleiding ooit toegepast en boort in Nederland de diepste producerende gasput voor Nederland, namelijk 5,5 kilometer diep.

De toekomst van olie en gas

Echter is er de laatste jaren ook meer rumoer rondom het winnen van olie en gas op de Noordzee en de toekomst van deze energiebronnen. Wij vragen De Groot hoe hij kijkt naar de toekomst van olie en gas? “Mijn visie is dat olie en gas nog decennialang de belangrijkste energiebronnen van de wereld zullen zijn. Met elke generatie stijgt de energievraag met gemiddeld 28%. Als we vooruitkijken en zien hoe landen zich ontwikkelen en populaties groeien, zal de energievraag voorlopig blijven groeien. De enige energiebron die we op korte termijn en zelfs voor de komende decennia naast wind- en zonne-energie kunnen gebruiken, is olie en gas. Vooral gas zal een belangrijke rol gaan spelen”, legt De Groot uit. Gas heeft de minste CO2-voetafdruk en wordt daarom belangrijk in de energievoorziening en het verminderen van de CO2-uitstoot.

“VOORAL GAS GAAT EEN BELANGRIJKE ROL SPELEN”

Groene waterstof

Daarnaast kunnen de systemen die nu worden gebruikt voor het offshore produceren van gas en de infrastructuur ingezet worden voor bijvoorbeeld groene waterstof. “Misschien over tien of vijftien jaar. Er gaat een moment komen dat het elektriciteitsaanbod hoger is dan de behoefte. Een andere vraag is of het netwerk een piekmoment aan kan, bij bijvoorbeeld een storm. Het zou zonde zijn als je de windmolens stilzet en deze duurzame elektriciteit verspild. Je kan dit namelijk ook opvangen en opslaan in de vorm van waterstof”, legt hij uit. Waterstof kan onder andere worden gebruikt als brandstof voor auto’s en voor industriële toepassingen. “Door de bestaande infrastructuur voor gasproductie te gebruiken speelt het integreren van diverse offshore energiesystemen, zoals wind, gas en waterstof een belangrijke rol bij de energietransitie die voor ons ligt.”

Neptune Energy werkt daarom mee aan onderzoeken naar de mogelijkheden van waterstof. Begin juli kondigde het bedrijf aan dat ze meewerken aan een pilot voor de eerste offshore groene waterstoffabriek in de Nederlandse Noordzee. Op het Q13a-platform van Neptune Energy, die dertien kilometer voor de kust van Scheveningen staat, wordt een zeecontainer geplaatst waar een megawatt-elektrolyseerder in zit. Het platform is heel geschikt voor dit project omdat dit het eerste volledig duurzaam geëlektrificeerde offshore olieplatform in de Nederlandse Noordzee is. Het platform bespaart ongeveer 16,5 kiloton CO2 per jaar. De waterstof die de elektrolyseerder op het Q13aplatform produceert gaat via de bestaande pijpleiding. Daar wordt de waterstof gebruikt om elektriciteit te genereren voor het aandrijven van het platform. “De energie voor de elektrolyseerder komt uit windparken. Dus het is echte groene energie dat wordt omgezet in groene waterstof dat wordt getransporteerd door bestaande pijpleidingen”, aldus De Groot.

Foto: Neptune Energy

Hergebruiken van infrastructuren

De Managing Director is ervan overtuigd dat het hergebruiken van bestaande infrastructuren de energietransitie gaat versnellen en vergemakkelijken. “Het opnieuw bouwen van een infrastructuur kost tijd en geld. De meest efficiënte manier is om na te denken hoe we bestaande platforms kunnen hergebruiken. Het is ontzettend zonde om er achteraf achter te komen dat je een verwijderd platform had kunnen hergebruiken.” Om het hergebruiken van platforms mogelijk te maken is er volgens De Groot een duidelijk beleid vanuit de overheid nodig. “We hebben regels nodig. Als we de infrastructuur laten staan, zijn hier verplichtingen aan verbonden. Denk bijvoorbeeld aan onderhoud. Dit moet geconcretiseerd worden.”

Daarnaast is er volgens De Groot ook een beleid nodig rondom de productie van offshore gas. “Gas zal de komende decennia nog een belangrijke rol blijven spelen. Volgens TNO is er nog honderd miljard kubieke meter aan gas te vinden op de Nederlandse Noordzee. Dit kunnen we veilig produceren. Het heeft de laagste koolstofvoetafdruk, het levert energie aan de samenleving, het zorgt voor belastinginkomsten en het levert banen op. Sterker nog, Nederland kent de strengste milieueisen. Dus waarom dit Nederlandse offshore gas niet gebruiken om Nederlandse huishoudens mee te verwarmen en de platforms met de infrastructuur vervolgens hergebruiken voor bijvoorbeeld CO2-opslag of hydrogenering. Het gas is er, de platforms zijn er, de pijpleidingen liggen er.”

“HERGEBRUIKEN VAN BESTAANDE INFRASTRUCTUREN VERSNELT EN VERGEMAKKELIJKT DE ENERGIETRANSITIE”

Het is niet dat De Groot de platforms niet weg wil halen. “Natuurlijk zijn we bereid ze te verwijderen. We nemen ons verantwoordelijkheid. Alleen eenmaal opgeruimd, is het echt weg. Het is zonde als we daar als maatschappij over drie jaar achter komen. Dat zou echt een gemiste kans zijn en weer iets nieuws offshore opbouwen kost ons allemaal veel geld. Hergebruik kan de energietransitie vergemakkelijken en versnellen.”

Werken bij Neptune Energy

Het blijven produceren van gas levert dus niet alleen energie op, het zorgt ook voor werkgelegenheid. Ook binnen Neptune Energy zijn ze op zoek naar enthousiaste werknemers. “Het interessante aan werken bij Neptune Energy is dat wij een platte en een niet al te grote organisatie zijn. Dit betekent dat we innovatieve oplossingen snel kunnen toepassen. Dus als iemand een goed idee heeft, kan dat bij wijze van spreken direct in praktijk worden gebracht zodat je er zelf ook getuige van bent. Dat is niet bij alle bedrijven het geval”, legt De Groot uit. “Deze nieuwe ideeën komen vaak voort uit young professionals in samenwerking met collega’s en financiële middelen die wij in huis hebben. Dat maakt het erg leuk!”

Neptune Energy is niet alleen op zoek naar E&P-talenten, ook naar mensen met een financiële achtergrond. “Of het nu gaat om het vinden en produceren van gas, het bouwen van platforms of hoe we met onze mensen om gaan. We hebben de drive om overal de beste in te zijn.” Tot slot licht De Groot toe: “Door te werken bij een E&P-bedrijf speel je een cruciale rol bij de energievoorziening voor de wereld en de energietransitie. Je wordt uitgedaagd na te denken en ideeën te ontwikkelen over hoe we met hernieuwbare energiebronnen kunnen samenwerken. We zijn op zoek naar oplossingen waar iedereen van profiteert. Daar heb je getalenteerde mensen voor nodig met de drive om dit te willen doen.”

View on Vimeo.
Bekijk het interview met Lex de Groot van Neptune Energy