Dijksma wil cameratoezicht op vissersschepen

Duurzaamheid

Vandaag zal staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer verantwoorden hoe zij wil voorkomen dat Nederlandse vissers zich op open zee schuldig maken aan illegale praktijken zoals visdump (het overboord gooien van goede vis om ruimte te maken voor vangsten waar ze meer aan kunnen verdienen). Als voorbereiding hierop heeft zij in een interview in het AD gezegd dat zij betere controle wil, bijvoorbeeld door het plaatsen van bewakingscamera’s op schepen, om wetsovertredingen te bestraffen en te voorkomen.

Irene Kingma van Ocean2012, een alliantie van NGO’s die zich bezighouden met het Europees Visserijbeleid reageert als volgt:
“Wij zijn verheugd dat mevrouw Dijksma zich uitspreekt voor betere controle en handhaving op schepen. Zij zal zich dan wel moeten inzetten voor het beschikbaar stellen van meer financiële middelen hiervoor. In de afgelopen jaren heeft het ministerie juist sterk bezuinigd op handhaving, en met het huidige budget zal het onmogelijk zijn voor Dijksma om haar ambitieuze belofte waar te maken. Later dit jaar zal zij in de Raad van Europese visserijministers onderhandelen over een nieuw subsidiestelsel voor visserij. Tot nu toe heeft Nederland zich daarin niet uitgesproken voor meer geld en een beter mandaat voor handhaving. De uitspaken van vandaag geven ons goede hoop dat zij dat vanaf nu wel gaat doen.”

OCEAN2012 is een alliantie van meer dan 130 organisaties die zich bezighouden met het hervormen van het Europese visserijbeleid zij wil overbevissing een halt toe roepen, destructieve vispraktijken stoppen en een eerlijk en een rechtvaardig gebruik van gezonde visbestanden mogelijk te maken.

OCEAN2012 werd opgericht en gecoördineerd door de Pew Environment Group, de natuurbeschermingsafdeling van The Pew Charitable Trusts, een niet-gouvernementele organisatie die streeft naar het beëindigen van de overbevissing in de oceanen overal ter wereld.

Meer… OCEAN12