DNV topman Bjorn Haugland: “Duurzaam ondernemen loont!”

Duurzaamheid

De maritieme industrie wordt groener. (Inter)nationaal overheidsbeleid dwingt de maritieme sector om hun werkwijze, diensten en producten te herzien. Bovendien nemen veel commerciële partijen zelf hun verantwoordelijkheid door duurzaamheidsprincipes op te nemen in hun bedrijfsstrategie. Morele, maar ook economische redenen liggen hieraan ten grondslag, aldus Bjørn Haugland (COO van DNV): “Ik ben ervan overtuigd dat duurzame bedrijven op de langere termijn een concurrentievoordeel zullen hebben”.

Daarom kwamen op 8 maart jl. meer dan 80 maritieme professionals bijeen in het Oceanium van Diergaarde Blijdorp om zich te buigen over het onderwerp duurzaamheid tijdens de conferentie “Sustainability in the Maritime Industry”. Vanuit verschillende invalshoeken – toeleveranciers, reders en verladers – werden visies, ontwikkelingen en plannen gedeeld. Want, zoals spreker Ab van der Touw (CEO van Siemens Nederland) terecht opmerkte, is het de opdracht aan de sector ervoor te zorgen dat een Oceanium zoals in Diergaarde Blijdorp, over 20 jaar niet de enige plek is waar zeeleven nog te bewonderen is.

De conferentie was volledig gewijd aan vraagstukken als economische haalbaarheid, groene bedrijfsstrategieën, het herontwerpen van schepen en de laatste stand van zaken op het gebied van wet- en regelgeving. Het ochtendprogramma was verdeeld in 3 blokken van presentaties; de schippers, verladers en toeleveranciers kwamen om beurten aan het woord. Dagvoorzitter Kees-Jan Mes (Imtech Marine & Offshore) leidde het publiek langs een interessante en diverse reeks presentaties: van de vrij abstracte beleidsdiscussie over CO2-emissies in IMO-verband (Simon Bennett, ICS) tot de zeer concrete praktijk van sloop en recycling van schepen (Wouter Rozenveld, Maersk Ship Recycling).

Het publiek bestond uit vertegenwoordigers van bedrijven uit de gehele sector, bovendien waren ook afgevaardigden van verschillende (internationale) brancheorganisaties en diverse overheden aanwezig. In de middag kregen de deelnemers de kans zelf te discussiëren over de thema’s “Ship Labeling”, “Financing Sustainability” en “Cradle to Cradle”. Volgens de World Café methode werd de groep opgedeeld in kleinere gezelschappen waarbinnen de thema’s werden besproken. De bevindingen werden weer plenair gedeeld en besproken in de vorm van een paneldiscussie. HME, verantwoordelijk voor dit onderdeel van het programma, zal de opgedane “wisdom of the crowd” verwerken in haar activiteiten rondom het thema innovatie.

Organisator Navingo, hoofdsponsor Imtech en de beide partners KVNR en HME beschouwen de conferentie als een succes en zien goede kansen voor een volgende, breder opgezette editie in 2012.

Bron: Navingo B.V., 10-03-2011;