KOTUG E-Pusher™ type M

E-pusher van KOTUG gaat emissievrij cacaobonen vervoeren van Amsterdam naar Zaandam

Duurzaamheid

KOTUG gaat de E-Pusher type M, inclusief vier duwbakken inzetten voor emissievrij vervoer van cacaobonen van Cargill van de Haven van Amsterdam naar hun fabriek in Zaandam. Het wereldwijd gepatenteerde ontwerp van de duwboot is voorzien van een verwisselbare batterijcontainer van Shift Clean Energy (Shift) en gaat gebruik maken van Shift’s batterij wissel- en laadstations op de route.

KOTUG E-Pusher™ type M
KOTUG E-Pusher™ type M
KOTUG E-Pusher™ type M.


Cargill is het eerste bedrijf dat gebruik gaat maken van deze volledig elektrische industriële oplossing voor de binnenvaart. Met de 100% elektrische E-Pusher biedt KOTUG een pasklare oplossing aan bedrijven die op zoek zijn naar een verdere verduurzaming van hun totale supply chain. De modulaire en schaalbare elektrische duwboot wordt gevoed door energie die is opgeslagen in verwisselbare containers. Met deze emissievrije oplossing ondersteunt KOTUG de energietransitie en de modal shift van wegtransport naar waterwegen. Bijkomend voordeel is dat de bouwtijd door de modulaire aanpak en assemblagemethode met meer dan de helft is teruggebracht ten opzichte van traditionele duwboten. De E-Pusher type M kan bakken tot wel 4.000 ton lading duwen. De E-Pusher Serie bestaat uit de modellen Small, Medium en Large, respectievelijk voor vervoer in binnensteden, vervoer over korte afstanden en de grote binnenvaart.

Verbetering van CAPEX en OPEX
Door duwbakken te gebruiken draagt het E-Pusher concept bij aan een efficiëntere operatie ten opzichte van traditionele schepen. Efficiëntie wordt ook bereikt met de verwisselbare energiecontainer van SHIFT Clean Solutions; het vervangen van de container bij een van de laad-hubs is een kwestie van minuten. Ook het alternatief, ’s nachts opladen, is aantrekkelijk vanwege de grote kans op energie-overschot in het net.

PwrSwäp-oplossingen van Shift
Shift biedt verwisselbare energiecontainers die gebruikmaken van de emissievrije ESS-batterijsystemen die variëren van 70 kWh tot 6 MWh. De modulaire ESS-batterijsystemen worden opgeladen door middel van schone stroomopwekking uit (bio)gas, waterstof en andere hernieuwbare energiebronnen, aan boord van de schepen, of bij de speciale PwrSwäp-energiestations van Shift. Door deze ESS-batterijsystemen te verwisselen, wordt de uptime voor scheepseigenaren gemaximaliseerd.

Ard-Jan Kooren, President & CEO van KOTUG International: ”We hebben het E-Pusher concept gelanceerd in 2021, en een kleinere variant, de E-Pusher S (de CityBarge One), wordt al succesvol ingezet bij meerdere projecten in steden en binnenwateren. Ik ben er trots op dat een internationaal bedrijf als Cargill onze eerste klant is voor de E-Pusher type M. Het schip is speciaal ontworpen voor dit soort transporten en garandeert een emissievrije logistiek en een aanzienlijk efficiëntere organisatie. We helpen Cargill, maar ook andere industrieën om een onderdeel van de hele keten volledig emissievrij te maken, zonder dat daar extra kosten mee gemoeid zijn. De toepassingen van de E-Pusher zijn legio en variëren van het vervoer van bedrijfs- en bouwafval, tot bouwmaterialen en pakketten.”

Paul Hughes, President & medeoprichter van Shift Clean Energy: “We zijn heel blij met de samenwerking met KOTUG voor de levering van de verwisselbare batterijen voor de E-Pusher. Met onze PwrSwäp-laadstations langs de route, als onderdeel van de bredere route Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen, halen we de angel uit de zogenoemde ‘range-anxiety’, de angst om je eindbestemming niet te halen. Hiermee openen we de deur naar grootschalige elektrificatie van schepen, en dus naar emissievrij transport over water. Onze PwrSwäp-laadstations zijn multi-fuel en open access en gaan een belangrijke bijdrage leveren aan emissiereductieprogramma’s van steden en havens. Dit is een heel mooi begin.”

Alma Prins, hoofd Cargo en Offshore bij Port of Amsterdam: “Ik juich dit soort ontwikkelingen en initiatieven enorm toe. Als grootste cacao importhaven ter wereld komen hier heel wat cacaobonen binnen. Heel mooi als dit dan emissievrij vervoerd kan worden tussen de loodsen in onze haven en de fabrieken van Cargill in Zaandam. We willen naar een klimaatneutrale haven toe, dus hoe minder emissies, hoe beter.”