Eerste 3D geprinte scheepsschroef ter wereld in ontwikkeling

Innovatie

Damen Shipyards Group is een coöperatieve consortium aangegaan met RAMLAB, Promarin, Autodesk en Bureau Veritas, een belangrijke stap voorwaarts in de toepassing van 3D-printtechnieken in de maritieme sector. Het doel van deze samenstelling van toekomstgerichte bedrijven is het ontwikkelen van ‘s werelds eerste klas goedgekeurde 3D-geprinte scheepsschroef, de WAAMpeller genoemd. Naar verwachting wordt de eerste propeller deze zomer geprint en zullen de testen in het najaar volgen.

Full-scale product
De propeller wordt gebaseerd op een Promarin ontwerp, een typisch ontwerp voor op een Damen Stan Tug 1606. Deze 1,300 mm diameter propeller weegt ongeveer 180 kilo. Met behulp van Autodesk software in het bouwproces, zal het Rotterdamse RAMLAB de WAAMpeller vervaardigen vanuit een bronslegering met behulp van het Wire Arc Additive Manufacturing (WAAM) proces.

Bureau Veritas
Bureau Veritas zal betrokken zijn bij de certificering van het voltooide product. Wat de eerste keer zijn dat een metalen 3D-geprint maritiem onderdeel door deze klasse goedgekeurd zal worden.

Damen’s betrokkenheid bij het project begon iets meer dan een jaar geleden tijdens een van de onderzoeksprogramma’s voor studenten van Damen. “Drie studenten van de Technische Universiteit Delft onderzochten het potentieel van 3D-printen voor ons. Ze brachten ons in contact met andere leden van het consortium,” verteld Kees Custers, Project Engineer van Damen’s Research & Development afdeling. “Wat voor deze groep van vijf bedrijven uniek is, is dat, terwijl we gezamenlijke belangen hebben, ook individuele doelstellingen hebben. Dit leidt tot een zeer productieve en coöperatieve sfeer in wat een zeer spannend project is.” 

Zodra de propeller geprint is, gaat Damen door met de full-scale proeven. “We zullen een uitgebreid programma uitvoeren dat bollard pull en crash test scenario’s omvat. Onze ambitie is om aan te tonen dat de onderzoeksfase voor 3D-printen in de maritieme sector voorbij is en dat het nu effectief kan worden toegepast.”