Eerste zeegaande zonneboot van TU Delft gedoopt door Laura Dekker

Duurzaamheid

Vorige week dinsdag, 28 mei, is de eerste Nederlandse zonneboot voor op de open zee officieel gedoopt door zeiler Laura Dekker. Aansluitend heeft het TU Delft Solar Boat Team haar nieuwe zonneboot voor het eerst aan de wereld laten zien. Het TU Delft Solar Boat Team is een studententeam van de TU Delft dat in één jaar een zonneboot ontwerpt, produceert, test en ten slotte mee racet. Met deze boot zijn zij van plan komende zomer het wereldkampioenschap voor zonneboten in Monaco te winnen én het wereldrecord te verbreken door als snelste zonneboot ter wereld Het Kanaal over te steken.

Laura dekker doopt eerste zeegaande zonneboot TU Delft 28-5-2019
Laura dekker doopt de eerste zeegaande zonneboot. Foto, TU Delft Solar Boat

Compleet nieuwe boot voor de open zee

Naast het eerste Nederlandse team, is het TU Delft Solar Boat Team ook het eerste studenten team die de uitdaging is aangegaan om een zonneboot te bouwen die de ruige zee gaat trotseren. Om de hoge golven en hevige windvlagen op de open zee aan te kunnen, heeft de boot van dit jaar de vorm van een trimaran. Dit is een boot met drie rompen, waardoor de boot breed genoeg is om de benodigde stabiliteit te leveren.

Zonnedek zo groot als 9 tweepersoons bedden

Met een grotere zonneboot van 8 meter lang en 6 meter breed komt ook een aanzienlijk groter zonnedek. Het zonnedek omvat maar liefst 28 vierkante meter, wat even groot is als 9 tweepersoonsbedden bij elkaar. Het zonnedek levert genoeg energie om 3 waterkokers tegelijk te gebruiken.

Niet 1 maar 3 passagiers aan boord

Dankzij het gebruik van draagvleugels kan de trimaran niet alleen varen maar ook vliegen boven het water op hoge snelheid. Deze draagvleugels tillen de drie rompen uit het water, waardoor de waterweerstand drastisch wordt verlaagd. Hierdoor kan de zonneboot een hoge snelheid behalen op de energie die enkel uit het zonlicht wordt verkregen. Verder kunnen er dit jaar niet één, maar drie passagiers in de boot varen. Dit is een grote stap richting de passagiersvaart waarmee het team laat zien dat varen op zonne-energie ook in de praktijk een goede mogelijkheid is.

Wereldkampioenschap én wereldrecordpoging

Het team gaat komende zomer deelnemen aan de grootste internationale competitie voor zonneboten: The Solar & energy boat challenge. De wedstrijd bestaat uit twee etappes van in totaal meer dan 90 kilometer tussen Frankrijk en Italië. Het team gaat er alles aan doen om de competitie te winnen, dat wordt een echte uitdaging omdat er tegen bedrijven en particulieren gestreden moet worden. Naast het winnen van de wedstrijd, is het doel komend jaar om het wereldrecord te verbreken door als snelste zonneboot ooit het Engelse Kanaal over te steken.

Eind juli gaat het team dit beroemde stukje zee tussen Calais en Dover in een recordtijd proberen af te leggen. Door deel te nemen aan de race in Monaco en de wereldrecordpoging, wil het team laten zien dat er al heel veel mogelijk is met duurzame technieken, zelfs op de open zee, en daarbij de maritieme sector inspireren.

Het TU Delft Solar Boat Team

Het TU Delft Solar Boat Team bestaat uit 28 studenten van tien verschillende faculteiten aan de TU Delft. In één jaar tijd doorlopen de studenten van het team het proces van ontwerpen, produceren, testen en tenslotte racen met een zonneboot. Sinds de oprichting in 2005 probeert het TU Delft Solar Boat Team de maritieme sector te inspireren om met minder uitstoot te varen. Tot en met afgelopen jaar deden de studenten dit door deel te nemen aan races voor zonneboten op binnenwateren. Hiermee hebben ze laten zien wat een studententeam kan bereiken door het gebruik van zonne-energie. Dit is het eerste jaar dat het team de offshore uitdaging aan gaat. Team Manager Kristian: ”Zo laten we aan de maritieme industrie zien dat er ook op open zee met minder uitstoot gevaren kan worden”