Gemeenteraad Delft praat over bevaarbare singel

Met de bouw van de spoortunnel in Delft wordt de oude singel rond Delft gedeeltelijk hersteld. Het is technisch mogelijk deze zogenaamde Phoenixgracht tot aan de molen bevaarbaar te maken voor kleine scheepjes zoals sloepen (watertaxi’s), kano’s en roeiboten, zodat toeristen per watertaxi naar het Prinsenhof kunnen. Helaas willen de spoortunnelbouwer en de wethouder hier niet aan. Vreemd want de gemeenteraad was hier in februari nog duidelijk voor. Op 9 november wordt het onderwerp daarom besproken door de raad in de Commissie Middelen en Economie.

Donderdag 18 februari 2010 nam een ruime meerderheid van de Delftse gemeenteraad, op de SP na, namelijk de waterbrief aan. Deze waterbrief beschrijft wat de gemeente op het gebied van waterbeleid de drie jaar hiervoor heeft bereikt en schept kaders voor de komende gemeenteraad voor wat betreft de koers die in gedachte is om grote kansen voor Delft te benutten. Op bladzijde 22 van de waterbrief is te lezen: “Ringvaart om Binnenstad: Er wordt onderzocht of een bevaarbare ringvaart via de Oude Delft rondom de binnenstad van Delft tot de mogelijkheden behoort. Indien dit niet tot de mogelijkheden behoort, dan wordt onderzocht of de Phoenixgracht tot het Prinsenhof bereikbaar kan worden gemaakt voor boten/watertaxi’s.”

Waterbouwkundige en geboren Delftenaar Guido van der Wedden, die een brief aan de raad schreef om ze hieraan te herinneren: “Blijkbaar legt de wethouder de wens van de raad om de singel bevaarbaar te maken nu naast zich neer. Ze zegt dat het te duur is om de plannen te wijzigen, maar al in 2007 kreeg ik een mail van de gemeente waarin gezegd werd dat de singel bevaarbaar zou zijn voor kleine scheepjes. Er is dus helemaal geen sprake van gewijzigde plannen. Dit lijkt puur op ambtelijke onwil om van Delft Waterstad ook echt iets te maken.”

In zijn brief drukt hij de raad daarom op het hart in actie te komen om de nieuwe Phoenixgracht bevaarbaar te maken voor kleine schepen zoals sloepen (watertaxi’s), roeibootjes en kano’s. Dit is een unieke kans die het spoorzoneproject biedt en iets wat op grote maatschappelijke steun in Delft kan rekenen. Volgens Van der Wedden blijven enthousiaste Delftenaren hem regelmatig vragen hoe het zit met de plannen voor een bevaarbare singel. Deze vragen komen uit alle leeftijden en lagen van de samenleving. Een van deze enthousiaste burgers, de heer Kornaat, verhaalt: “In mijn jeugd, dus in het begin van de vorige eeuw, voer ik met mijn ouders regelmatig de vaarweg van Vlaardingen naar Scheveningen. In Delft na het uitvaren van de Buitenwatersloot bakboord-uit over de singel langs de molen en Calvé naar de Schie”.

Van der Wedden wijst ook op de economische baten van bevaarbaar maken: “Uit onderzoek is gebleken dat bevaarbaar water met aanlegsteigers goed is voor de plaatselijke economie. In tijden van bezuiniging waarin ook Delftse ondernemers het moeilijker hebben, moeten we elke mogelijke stimulans voor de lokale economie aangrijpen, zeker als deze de levendigheid en daarmee leefbaarheid van de nieuwe spoorzone vergroot, terwijl de meerkosten om de nog niet ontworpen bruggetjes hiervoor iets hoger te maken relatief gering zijn. We willen toch niet dat het hele noordelijk winkelgebied straks leegstaat zoals de Binnenwatersloot?”

De brief met bijlagen is voor behandeling geagendeerd in de Commissie Middelen en Economie (ME) van 9 november 2010. Van der Wedden is benieuwd naar de reacties van de verschillende partijen die avond.

Bron: Guido van der Wedden, 04-11-2010;