Glasaal Volendam doorbraak in missie om paling te redden

Duurzaamheid

Glasaal Volendam, de organisatie die zich inzet om de paling te redden heeft een doorbraak. Voor het eerst hebben zij geconstateerd dat een baby paling eet in gevangenschap wat goed nieuws is voor dit bedreigde dier en de commerciële palingkweek. 

Het zal nog enige jaren duren voordat commerciële palingkweek mogelijk is maar dit is een van de belangrijkste stappen om jonge paling te houden in een kweekomgeving volgens de wetenschappers. Het vertrouwen onder medewerkers, bestuur, aandeelhouders en crowdfunders krijgt hiermee een stevige boost.

Vanaf de start van ons project in Volendam 5 jaar geleden, wisten we dat het zou gaan draaien om de juiste voeding,’ aldus Petra van Dijk, aquamanager bij Glasaal Volendam. ‘De eerste hapjes zijn daarbij cruciaal, helemaal omdat niemand weet waar deze dieren exact geboren worden, laat staan wat ze eten. Uit onderzoek is gebleken dat glasaal larven na 16-17 dagen niet meer op hun eigen voorraad verder kunnen leven. Ons vorige record stond op 21 dagen. Daar zijn we nu ruim overheen gegaan met 26 dagen.’

Alarm Tros Radar over paling
De laatste weken was paling in het nieuws. Tros Radar bracht in een uitzending aan het licht dat de paling eigenlijk niet meer op de menukaart mag staan in restaurants vanwege het feit dat het een bedreigde diersoort is. In die uitzending en diverse andere media is Glasaal Volendam al genoemd als ‘hoop’ en ‘oplossing’ voor het palingprobleem en ontving het bedrijf veel positieve reacties. Niet wetende dat het bedrijf 2 weken later opnieuw de krant haalt met een nieuwe mijlpaal.