Grote roofvissen sterven uit

Grote roofvissen zoals marlijn, tonijn en zwaardvis (zie foto), verdwijnen in rap tempo uit de oceanen als gevolg van overbevissing. Hun aantallen zijn de afgelopen vijftig jaar met 90 procent gedaald.

Dat hebben Canadese wetenschappers woensdag gemeld. Hun rapport is gepubliceerd in het jongste nummer van het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Gevoelige soorten
De zeebiologen Ransom Myers en Boris Worm van de Dalhousie University in Canada, menen dat sinds het begin van de industriële visserij in de jaren vijftig minder dan 10 procent van de grote roofvissoorten die hebben overleefd. ,,Dat betekent dat de grote, gevoeligere soorten zoals tonijn, marlijn en zwaardvis, zullen uitsterven, tenzij we de visserij sterk beperken”, aldus Myers in een interview.


Kleiner van omvang
De grote vissen nemen niet alleen in aantallen af, ze worden ook lang niet zo groot en zwaar als een halve eeuw geleden. Roofvissen hebben op hun top nog maar éénvijfde tot de helft van de afmeting die ze vroeger hadden. Sommige soorten halen zelden hun volwassen status en krijgen door de visserij vrijwel geen de kans zich te vermenigvuldigen, zeggen de onderzoekers.

Bron: Planet News, 24-05-2003;