Bokashi op Maasvlakte. Foto, Ries van Wendel de Joode

Havenbedrijf verrijkt Maasvlakte met zelf gemaakt bokashi

Havenbedrijf Rotterdam is bij wijze van proef op de Maasvlakte begonnen met het maken en toepassen van bokashi van o.a. snoeiafval, dorre bladeren en gras. Deze organische reststromen worden ‘geoogst’ uit het gehele haven- en industriegebied en daarna kleingemaakt. Na een compostproces van 8 tot 12 weken ontstaat bokashi. Deze bodemverrijker wordt verspreid over de 130 grasrollen die onlangs zijn geplaatst op Maasvlakte 2 om zandverstuiving tegen te gaan. Daardoor moet het gras groen blijven.

Rotterdam Maasvlakte 19 oktober 2020 Bokashi op MV2, Peet Lokker, van IdVerde Foto Ries van Wendel de Joode/HBR
Bokashi op Maasvlakte. Foto, Ries van Wendel de Joode
Bokashi op Maasvalkte 2. Foto, Ries van Wendel de Joode

Jaarlijks voert het Havenbedrijf tonnen organisch afval af. De pilot, die duurt tot en met december, is een eerste aanzet om al dat afval te gaan hergebruiken. Het maken en toepassen van bokashi past in het streven van het Havenbedrijf om de buitenruimte aantrekkelijk en duurzaam te ontwikkelen.

Japans

Bokashi is Japans voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Het is een methode waarbij organische materialen verneveld worden met o.a. micro-organismen en daarna luchtdicht worden afgedekt. Vervolgens komt een fermentatieproces op gang dat sneller gaat dan andere composteringstechnieken. Bovendien blijft het volume aan organisch materiaal gelijk. In het bokashi-proces verwerk je organisch materiaal tot voeding voor het bodemleven. Na acht tot twaalf weken komt het organische materiaal gefermenteerd en vers uit de hoop. Dit materiaal is voer voor de pendelworm, die op zijn beurt voor een zuurstofrijke bodem zorgt.

De voordelen van bokashi

  • Een rijke voedingsstof voor het bodemleven
  • Aantal kilo’s input staat nagenoeg gelijk aan de output
  • Voorkomt groei van schadelijke bacteriën en schimmels
  • Verteert snel na het uitrijden in de bodem
  • Kostenbesparend t.o.v. traditioneel verwerken
  • Bokashi is dus voer voor het bodemleven. Hierdoor is bokashi zeer geschikt voor het verbeteren van natte percelen. Daarnaast zorgt bokashi ervoor dat eventuele onkruidzaden niet kiemen op het land, maar fermenteren in de bokashi-hoop.
https://youtu.be/UwkijcNDS-Q