Havenbedrijf wil Quarantaineterrein betrekken bij RDM Rotterdam

In vervolg op de succesvolle herontwikkeling van het RDM terrein gaat het Havenbedrijf Rotterdam nu ook het er naast gelegen Quarantaineterrein renoveren. Het wil dit rijksmonument betrekken bij RDM Rotterdam, het centrum voor innovatie en maakindustrie van de Rotterdamse haven.

Het Havenbedrijf investeert 100 miljoen euro in de herontwikkeling van RDM Rotterdam. Dit beleid past in het streven van het Havenbedrijf om innovatie in de haven te stimuleren en van Rotterdam de duurzaamste haven in zijn soort te maken.

Parkachtig
Het Havenbedrijf wil het Q-terrein ontwikkelen tot satellietlocatie van RDM Rotterdam, even verderop aan de Heysehaven (havennummer 2420) te Rotterdam-Heijplaat. Het rijksmonument wordt openbaar toegankelijk zodat een breder publiek kan genieten van de cultuurhistorische waarde. Als satellietlocatie van RDM Rotterdam kunnen kleine, startende bedrijven zich er vestigen. Het parkachtige Q-terrein is straks een ideale plek voor de bewoners van het nabijgelegen Rotterdam Heijplaat om te verpozen en te ontspannen.

Tien jaar
Het Havenbedrijf is begonnen met een eind te maken aan het huidige gebruik van het Quarantaineterrein (Q-terrein). De gebouwen daar zijn in het verleden gekraakt en nog steeds wonen en werken er 19 mensen. Het Havenbedrijf gedoogde altijd de gebruikers, maar stond nooit permanente bewoning toe. Het heeft er begrip voor dat de huidige bewoners/gebruikers niet makkelijk een alternatieve ruimte vinden. Het heeft ze dan ook vorige week – na een eerder voorstel in 2014 – een tweede voorstel gedaan om een bruikleenovereenkomst te tekenen. Daarin wordt het verblijf tijdelijk gelegaliseerd en vastgelegd dat het wonen binnen tien jaar moeten worden beëindigd.

De bewoners/gebruikers krijgen tot juli 2015 de tijd om het contract te ondertekenen. Het Havenbedrijf zal juridische stappen ondernemen tegen bewoners/gebruikers die niet signeren.

Verbeteren buitenruimte
Het Havenbedrijf wil al op korte termijn de buitenruimte van het Q-terrein verbeteren. Daarnaast dienen aan diverse gebouwen reparaties te worden uitgevoerd om verval van het casco te voorkomen. In de toekomstplannen is geen ruimte voor een woonfunctie. Dat komt door het industriële karakter van de omgeving en de beperkingen die voortvloeien uit de geluidsregelgeving. Wel is het mogelijk om het huidige culturele gebruik voort te zetten maar dan wel tegen een marktconforme vergoeding.

Historie
Het Q-terrein werd in 1935 in gebruik genomen. Het bestond uit twaalf gebouwen van verschillende grootte en functie, gerangschikt rondom een sportveld. Het doel was om besmette zeelieden en personen met wie zij in contact waren geweest te behandelen en te isoleren. Het heeft nooit als zodanig gefunctioneerd. Het Q-terrein deed later wel dienst als opvang voor vluchtelingen, repatrianten uit Nederlands Indië en emigranten. Sinds eind jaren zeventig werken en wonen er (voornamelijk) kunstenaars, zonder dat hiervoor toestemming is gegeven of huur wordt betaald.