Historische zeemijn tot ontploffing gebracht in Markermeer 

Duurzaamheid

In het hart van het Markermeer, een kleine 30 kilometer van Amsterdam, is rond het middaguur een explosief uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht. De zeemijn werd eerder dit jaar, tijdens baggerwerkzaamheden, in het Amsterdamse IJ gevonden. 



De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft de mijn vanmorgen eerst onder water behandeld, op een paar honderd meter afstand van het Java-eiland. Dat was noodzakelijk om het explosief met 600 kilo hexaniet (gelijk aan ruim 900 kilo TNT) zo veilig mogelijk te verplaatsen. Tientallen nieuwsgierige bewoners zagen hoe het gevaarte uit het water werd getakeld, op een duikvaartuig van de marine.

Onder begeleiding van de politie en Rijkswaterstaat werd het explosief naar het Markermeer gebracht. Voor de klus gingen de Oranjesluizen, Schellingwouderbrug en Zeeburgertunnel tijdelijk dicht. Scheepvaartverkeer mocht niet passeren, jachthavens op de route werden gesloten en het vliegverkeer omgeleid.

Door het gunstige weer en de goede samenwerking met politie, de gemeente Amsterdam, het Havenbedrijf en Rijkswaterstaat verliep de procedure sneller dan verwacht. Tijdens de ontploffing van het projectiel lagen de begeleidende schepen op 3,5 kilometer afstand en het overige scheepvaartverkeer zelfs op 4 kilometer.

Vandaag is het ook nog eens Wereld Mijnendag. Hoewel deze dag vooral is bedoeld aandacht te vragen voor de strijd tegen clusterbommen en landmijnen, is het voor Amsterdam natuurlijk toch fijn van deze zeevariant af te zijn.


View on Twitter.