Hoe plan je succesvol je carrière?

Carrière ontwikkeling

Waar zie jij jezelf volgend jaar? Of in vijf jaar? Heb je een duidelijk beeld van hoe jouw carrière eruit zou moeten zien? Bij het kiezen van een opleiding of tijdens je afstuderen heb je waarschijnlijk al stil gestaan bij jouw carrièreplanning. Maar het plannen van je carrière stopt niet als je eenmaal begint. Integendeel! Het is belangrijk om hier regelmatig bij stil te staan en eventueel bij te sturen. Maar hoe pak je dit aan?

Een vraag die we allemaal weleens hebben gehad tijdens een sollicitatiegesprek, functioneringsgesprek of zelfs in privésferen. “Waar zie jij jezelf in vijf jaar?” De één heeft een heel duidelijk beeld van waar hij of zij over vijf jaar wil zijn en wat er gedaan moet worden om dit te bereiken. Terwijl bij de ander misschien de paniek uitbreekt bij het idee. Want misschien heb je nog geen idee. En vraag je jezelf af waarom je dit nu al moet weten. Het is belangrijk om hier bewust mee bezig te zijn en goed na te denken over wat je wilt bereiken op het gebied van je carrière. Alleen waar begin je? Wij geven je tien tips die je kunnen helpen bij het succesvol plannen van je carrière, want een carrièreplanning helpt je bij je professionele en je persoonlijke ontwikkeling.

Je carrière plannen is niet iets eenmaligs

Op de eerste plaats is het belangrijk je te realiseren dat je carrière plannen niet iets eenmaligs is. Dus sta hier eens in de zoveel tijd bij stil. Je gaat tenslotte ook niet maar één keer naar de tandarts. Carrièreplanning is iets dat je bij moet houden. Probeer je af te sluiten en neem bewust even de tijd om je te concentreren en na te denken over je carrière. Wat wil je nou eigenlijk echt? Maak hier een jaarlijks terugkerend moment van, of als het nodig is meerdere keren per jaar. Interesse en behoefte kunnen namelijk veranderen.

INTERESSE EN BEHOEFTE KUNNEN VERANDEREN

Breng je carrièrepad in kaart

Ondanks dat je niet te veel stil moet blijven staan bij je verleden, is het goed om af en toe terug te blikken. Besteed tijd aan het in kaart brengen van je huidige situatie en hoe je hier terecht bent gekomen. Keuzes uit het verleden hebben je gevormd tot wat je nu bent en doet. Daarom is het handig om hier stil bij te staan. Waren je keuzes efficiënt? Ben je blij met de keuzes die je hebt gemaakt? Als je dit eenmaal duidelijk hebt, kan je jezelf afvragen of je het misschien beter of anders had kunnen doen? En zo ja, wat had je dan anders gedaan? Deze inzichten kan je mee nemen bij het maken van beslissingen in de toekomst.

Denk na over je behoefte, wensen en wat je wel en niet leuk vindt

Het klinkt zo logisch, maar toch wordt hier niet altijd genoeg bij stil gestaan. Bedenk goed waar op dit moment jouw interesse liggen, wat jou motiveert en wat jij belangrijk vindt in het leven. Dit gaat dus verder dan alleen je baan. Denk vervolgens ook na over dingen die je minder leuk, interessant of belangrijk vindt. En wellicht nog belangrijker: waarom vind je bepaalde dingen wel of niet belangrijk of interessant?

Pas dit vervolgens toe op je huidige baan en carrière pad. Komen je baan en carrière grotendeels overeen met de dingen die jij belangrijk vindt in het leven en jou interesseren en motiveren? Dan zit je op het goede pad. Vallen je werkzaamheden en carrière voornamelijk onder de zaken die je minder leuk, interessant of belangrijk vindt? Dan is het een goed moment om na te denken over een nieuwe uitdaging.

Onderzoek je favoriete bezigheden en hobby’s

Dingen die je leuk vindt om te doen in je vrije tijd, kunnen inzicht geven in je toekomstige carrière pad. Je bent zeker niet de eerste die van zijn of haar hobby, zijn of haar werk heeft gemaakt. Dit hoef je echter niet letterlijk te nemen. Wellicht dat er elementen zijn die ook in bepaalde functies of carrières terugkomen.

Noteer eerdere prestaties

Het is altijd goed om naast je werkervaring en opleidingen, je werkprestaties te benoemen op je cv. De meeste mensen houden niet altijd een overzicht bij van deze prestaties, waardoor sommige wellicht worden vergeten. Houd dit dus bij. Niet alleen handig voor je cv, ook voor je carrièreplanning. Het beoordelen van eerder behaalde prestaties kunnen successen onthullen waar je eerder niet bewust van was. Wellicht kan het onthullen van dit succes leiden tot een carrièreswitch of een doorontwikkeling bij je huidige werkgever, zodat je in een functie terechtkomt waarbij je meer van dit soort successen, die jou gelukkig en trots maken, kan bereiken.

Kijk verder dan functietitels

Denk niet te veel in hokjes als het gaat om functietitels. Bij het zoeken naar een andere baan, kijken mensen vaak naar soortgelijke functietitels als hun huidige functie. Terwijl je meer bent dan een functietitel. Elke functie vereist bepaalde vaardigheden en het is beter om jezelf te categoriseren in termen van deze vaardigheden. Benoem daarom de vaardigheden die jij beheerst binnen je functie. Vaardigheden kunnen gemakkelijk worden toegepast op een breed scala aan functies, wat kan leiden tot een nieuwe richting op je carrièrepad.

DOELEN KUNNEN ALTIJD WORDEN BIJGESTELD

Volg carrière- en functietrends

Als het gaat om carrièreplanning staan jouw interesse, motivatie en vaardigheden natuurlijk centraal. Naast het ontdekken wat dit voor jou persoonlijk betekent, is het ook goed om op de hoogte te zijn van de laatste carrière- en functietrends. ‘Kennis is macht’ is een bekende uitspraak. Het hebben van informatie over carrièretrends is van groot belang voor succes op lange termijn. Zo is het handig om op de hoogte te zijn van waar er banengroei wordt verwacht of welke vaardigheden steeds meer gevraagd worden.

Ook op korte termijn kan deze kennis tot succes leiden. Huidige trends en ontwikkelingen kan je ook toepassen binnen je huidige functie, zodat je positie wordt versterkt. Een van de sleutels tot succes op het gebied van carrière is het hebben van unieke prestaties, vaardigheden en opleiden die je doen onderscheiden van de rest.

Stel carrière- en werkdoelen vast

Het is tijd om vooruit te kijken. Bepaal voor jezelf carrière- en werkdoelen voor zowel op korte termijn (in het komende jaar) als op lange termijn (na een jaar). Nu je inzichtelijk hebt wat je wilt bereiken, kan je kijken wat je nodig hebt om dit te bereiken. Hiermee ontwikkel je een nieuw carrière pad voor jezelf. Doelen kunnen onderweg altijd bijgesteld worden en met het behalen van doelen, kunnen weer nieuwe doelen worden vastgesteld.

Ontdek nieuwe opleidings- en trainingsmogelijkheden

Niet alleen op de hoogte zijn van ontwikkelingen en trends helpt bij het succesvol plannen van je carrière. Kennis op doen en bijleren is een belangrijke factor om te groeien als persoon en als werknemer. Het aanbod is tegenwoordig erg groot. Voor elke functie of vaardigheid heb je keuze uit meerdere mogelijkheden. Neem daarom de tijd om na te denken over wat voor soort opleidingen of trainingen jou kunnen helpen om je carrièredoelstellingen te bereiken.

DENK ‘OUT OF THE BOX’

Onderzoek je verdere carrière- en baanmogelijkheden

Als jij het voor het zeggen had, waar zie jij jezelf dan in de toekomst? Waar sta je over één of vijf jaar? Bedenk meerdere scenario’s en onderzoek wat het betekent als deze scenario’s werkelijkheid worden. Welke van deze scenario’s spreken jou aan? Kijk niet alleen naar scenario’s bij je huidige werkgever of binnen je werkveld maar denk, net als bij de andere aspecten, ook ‘out of the box’.

Vergeet niet dat je behoefte en interesse kunnen veranderen gedurende je carrière. Het is daarom belangrijk om eens in de zoveel tijd stil te staan bij je carrièreplanning. Wellicht moet er wat bijgestuurd worden en kom je tot ideeën waar je voorheen niet aan dacht.