IHC Systems neemt hoge drukvat (300 bar) in bedrijf

Op 27 mei 2010 stelde Jan Willem van Bloois, Manager van IHC Merwede’s Deep Sea Dredging & Mining Department, officieel het nieuwe hoge druk testvat van IHC Systems in bedrijf.

Het verhaal erachter is, dat de zeegaande baggeren mijnbouwindustrie hun activiteiten steeds verder uit de kust en op steeds grotere diepten gaan uitvoeren. Op die diepten zijn de laatste jaren verrassende ontdekkingen gedaan, zoals het onverwachte bestaan van een interessante planten- en dierenwereld die op heel andere principes leeft dan op fotosynthese, en vooral – het voorkomen van voorraden mineralen en metalen op zeer grote schaal.

In deze uitzonderlijke leefsystemen worden recentelijk pogingen gedaan om die voorraden geleidelijk, ecologisch verantwoord en duurzaam te ontginnen. Opereren op de desbetreffende diepten, ongeveer 3000 meter, vereist zeer specialistische schepen en apparatuur en dat brengt stevige technische uitdagingen met zich mee op het gebied van energievoorziening en -omzetting, waterdichtheid, betrouwbaarheid en onderhoudbaarheid.

IHC Merwede heeft met zijn hele scala aan technologieën en innovatief vermogen een speciaal departement voor deze markt ingesteld: DSD&M, een zogenaamd centre of excellence voor diepzee activiteiten. Onlangs heeft het bedrijf zich nog uitgebreid met de vooraanstaande Zuid-Afrikaanse bouwer van onderwater graafmachines, MMP.

IHC Systems te Sliedrecht verzorgt binnen IHC Merwede de instrumentatie, besturing en automatisering van werktuigen – die voor het werken op grote diepten aan de hoogste eisen moet voldoen. Wachten tot het verkeerd gaat tijdens een operatie is uiteraard geen optie. Onderzoeken en testen vooraf, dat is de aangewezen weg. Maar dat heeft nogal wat voeten in de aarde: op die werkdiepten heersen drukken tot 30 Mega Pascal (MPa), dat komt overeen met 300 bar.

Daarom heeft IHC Systems geïnvesteerd in een drukvat met een diameter van 750 mm en een werkbare hoogte van 1500 mm, ruim zeshonderd en zestig kubieke decimeter aan testruimte, waarin de apparatuur aan de tand kan worden gevoeld, werkend en wel. Het vat is ontworpen om een druk van 45 MPa te kunnen weerstaan en getest tot 35 MPa. Het zal meestal gebruikt worden tot drukken van ca. 30 MPa. We zijn onderweg naar het verkrijgen van een internationaal gezaghebbend kwaliteits- en veiligheidscertificaat. Bij het vat hoort een eigen waterbesparend vloeistofcircuit met lage en hoge druk pompen en meetapparatuur voor het drukvat zelf. De afdichting vindt plaats met het beproefde O-ring systeem. Het drukvat is uitgerust met een snel verwisselbaar roestvrijstalen apparatenrek, onderwater plugbare meetaansluitingen, een onderwater camera en signaalverwerkende apparatuur. Speciale software stelt de testgegevens online beschikbaar op het bedrijfsnetwerk, zodat alle ingenieurs en ontwerpers deze ter beschikking hebben om de producten doelgericht te verbeteren. Uiteraard wordt het drukvat ook verhuurd aan andere IHC units en externe klanten.

Bron: IHC Systems, 28-05-2010;