Innovatie met microcontrollers bij MARIN’s Ontwerp- en zeilwedstrijd

Innovatie

Marin

Team 10 ‘Racekees’, van de TU Delft, ontwierp en bouwde de snelste modelzeilboot van Nederland. Het team won op 17 januari de zeilrace van 11 strijdende studententeams. Deze race vond plaats in het Ondiepwaterbassin van onderzoeksinstituut MARIN in Wageningen.

Het winnende team, bestaande uit Erik-Jan van de Zande, Stefanie Doljé, Maarten van der Broek, Andrea Elshof en Evelien Martens, besloot om het maximum op te zoeken in de gestelde maten. Dat combineerden ze met twee vleugelzeilen, die samen op een giek stonden. Het geheel kon draaien voor maximaal geprojecteerd oppervlak dat van pas kwam bij het ruime windse rak. De techniek, samen met goede stuurmanskunst, leverde hen een zwaar bevochte overwinning op de nummers 2 en 3 op, die op zeer korte afstand finishten.

Het ontwerp ‘Mark 6’, gemaakt door Team 6 van TU Delft, bestaande uit, Mark Pieter de Jonge, Floriaan Bijleveld, Cas Hendriks en Nathan Fopma, won de innovatieprijs. Het team kreeg het voor elkaar om hun boot met slechts één stuurkanaal op de afstandbediening te controleren. Door middel van een windvaan werd de windrichting bepaald. Vervolgens pasten ze een microcontroller toe, die op basis van die informatie alle bedieningen aan boord deed: stand en diepte van het zeil en het roer. Deze mate van automatisering en de succesvolle uitvoering daarvan leverden hen de winst.

De zeilschepen werden beoordeeld op snelheid, keersnelheid en innovatie, waarbij er twee banen afgelegd moesten worden. De deelnemers moesten laten zien dat hun bootjes niet alleen snel kunnen varen, maar ook snel boeien kunnen ronden. “Bij de bouw was bijna alles toegestaan”, zegt Rogier Eggers, Project Manager bij MARIN en medeorganisator van deze zeilwedstrijd. “Ieder jaar worden de regels wat aangepast om kopiëren van voorgaande jaren onmogelijk te maken. Dit jaar werden er alleen beperkingen gesteld aan totale afmeting van de romp en mast. Het ontwerp mag maximaal 1 m lang zijn, 30 cm breed en 1 m hoog vanaf de waterlijn. Het zeiloppervlak is onbeperkt waardoor de studenten moeten kiezen tussen topsnelheid met een zeer groot zeiloppervlak of een goed beheersbare boot met een kleiner zeiloppervlak. Een lastige keuze…

De wedstrijd is onderdeel van het onderwijsprogramma dat studenten van de minor-opleiding ‘Zeiljachten’ van TU Delft volgen.

Het evenement vond plaats bij MARIN (Maritiem Research Instituut Nederland) in Wageningen. MARIN is wereldwijd een belangrijk onderzoekscentrum voor de maritieme branche en beschikt over een groot aantal faciliteiten voor onder andere het op schaal testen van scheepsmodellen. Het omzetten van hydrodynamische en nautische technologie naar innovatieve producten voor de maritieme sector is de succesfactor van MARIN. Met deze jaarlijkse wedstrijd wil MARIN studenten de kans geven eigen ideeën te laten uitgroeien tot een nautisch succes.

Meer… MARIN