Tristão da Cunha dredger. Foto, Jan De Nul.

Jan De Nul draait goed en blijft investeren

Duurzaamheid

Jan De Nul boekte in 2019 een jaaromzet van ruim 2 miljard euro, 15 procent meer dan het jaar daarvoor. De nettowinst kwam uit op 61 miljoen, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2018. Met een eigen vermogen van meer dan 2,9 miljard euro heeft het bedrijf een solvabiliteit van 68 procent.

Tristão da Cunha dredger. Foto, Jan De Nul.
Jan De Nul
Hopper dredger ‘Tristão da Cunha’. Foto, Jan De Nul

De effecten van de coronacrisis zijn van zelfsprekend niet zichtbaar in de jaarcijfers van 2019. “Jan De Nul Group blijft een constante koers varen van een gezonde financiële positie in combinatie met gerichte investeringen. Dat loont en vertaalt zich eind 2019 in een orderboek van 3,4 miljard euro”‘, laat het bedrijf weten.

Investeringswaarde van 700 miljoen

Jan De Nul heeft een totale investeringswaarde van de lopende investeringen in nieuwbouwschepen van meer dan 700 miljoen euro. Nadat eerder in 2015 en 2018 de offshore jack­up installatieschepen Vole au vent en Taillevent in de vloot kwamen, bestelde Jan De Nul Group in 2019 een derde next generation installatieschip, de Voltaire. Dit schip kan windmolens tot 270 meter hoog installeren, uniek in de markt. Eind 2019 kwam Les Alizés, een kraanschip voor drijvende installatie, erbij. Les Alizés is uitgerust met een hoofdkraan met een hefvermogen van 5.000 ton met indrukwekkende hijshoogtes. Beide schepen komen in 2022 in de vaart. Voltaire gaat na oplevering meteen aan de slag voor de bouw van het offshore windmolenpark Dogger Bank in het Verenigd Koninkrijk. De bestelling van beide schepen bevestigt Jan De Nul’s geloof in de toekomst van deze markt.

In lijn met eerdere jaren bleef 2019 een uitdagend jaar voor de internationale baggerwerken. De markt liet nog geen substantiële heropleving van de publieke en private investeringen zien. In het offshore segment was wel een flinke verhoging in activiteiten te zien. De hernieuwbare offshore energie blijft in hoog tempo groeien. En Jan De Nul bouwt niet alleen in Europa in deze markt. Ook in Taiwan en de Verenigde Staten bouwt het bedrijf windmolenparken. De civiele activiteiten van de groep houden goed stand dankzij een sterke vastgoedmarkt in combinatie met een aantal projecten in de infrastructuur. De milieu-tak blijft als kleinste activiteitentak van Jan De Nul Group, stabiel presteren.

Ga voor het volledige jaaroverzicht naar Jan De Nul