Kabellegger 'Connector'. Foto, Jan De Nul.

Jan De Nul installeert Greenlink Interconnector tussen Ierland en Verenigd Koninkrijk

Energietransitie

Jan De Nul Group heeft een nieuw kabelinstallatiecontract binnengehaald voor Sumitomo Electric Industries, Ltd. (Sumitomo Electric). Het project omvat de installatie van een kabelpakket dat bestaat uit twee hoogspanningskabels en een glasvezelkabel. Dit trio van kabels zal de nationale elektriciteitsnetten van Ierland en het Verenigd Koninkrijk met elkaar verbinden. Het traject door zee van deze 500 MW Greenlink Interconnector is 160 km lang en zal het Ierse County Wexford connecteren met Pembrokeshire in Wales.

Kabellegger 'Connector'. Foto, Jan De Nul.
Kabellegger 'Connector'. Foto, Jan De Nul.
Kabellegger ‘Connector’. Foto, Jan De Nul.

Het project omvat naast de kabelinstallatie en –bescherming op zee, ook de infrastructuurwerken aan beide landzijden. De kabel zal via ondergrondse boringen aan land komen en met de elektriciteitsnetten verbonden worden. De voorbereidende werken hiervoor zullen nog dit jaar opstarten.

De installatiecampagne op zee is voorzien in 2023 en 2024. Daarvoor mobiliseert Jan De Nul zijn kabelinstallatieschip Connector.

Harada Kazuhira, Executive Officer en General Manager Power Cable Engineering bij Sumitomo Electric: “We zijn verheugd om samen met onze partner Jan De Nul de Greenlink tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk aan te leggen. Deze interconnector is een cruciaal onderdeel om het uiteindelijke net-zero doel te bereiken.”

Wouter Vermeersch, Manager Offshore Cables bij Jan De Nul Group: “Dit is een cruciale link om de elektriciteitsnetten van Ierland en het Verenigd Koninkrijk met elkaar te verbinden. We zijn zeer vereerd dit aan de zijde van Sumitomo Electric te mogen realiseren. De voorbije twee jaar hebben Jan De Nul en Sumitomo Electric in nauwe samenwerking de meest optimale oplossing uitgewerkt. We zijn meer dan klaar om over te gaan tot de realisatie ervan.”

Kabel beschermen
Over het grootste deel van het traject zal de kabel in de zeebodem ingegraven worden, maar in sommige zones is dit niet mogelijk door de hardheid van de zeebodem. Daar zal Jan De Nul de kabel bovenop het zeebed leggen en bijkomend beschermen met betonnen matrassen of een bedekkende rotslaag.

Greenlink is een onderzeese en ondergrondse elektriciteitsinterconnector die de elektriciteitsmarkten in Ierland en Groot-Brittannië met elkaar verbindt. De link wordt in 2024 in gebruik genomen. Het project wordt door de Europese Unie hoog aangeschreven en kreeg het label ‘Project van gemeenschappelijk Europees belang’. Door de installatie van de kabel zullen 380.000 huishoudens van groene stroom worden voorzien.Greenlink levert aan beide zijden van de Ierse Zee aanzienlijke voordelen op voor de werkgelegenheid, de energiezekerheid en de integratie van koolstofarme energiebronnen. Voor Ierland biedt het een natuurlijke verbinding met continentaal Europa en de Noordelijke elektriciteitsmarkten via Groot-Brittannië. Bron en meer op www.greenlink.ie.

Greenlink Kabelproject in cijfers

500 MW kabel
2 HVDC kabels en 1 glasvezelkabel, gebundeld tot één geheel
160 km kabel
Installatiedieptes tussen 0 m en -125 m