Jan De Nul laat ‘Voltaire’ te water, grootste jack-up installatieschip ter wereld

Energietransitie

Twintig dagen geleden ging Jan De Nul’s installatieschip ‘Les Alizés’ te water. Gisteren volgde het offshore jack-up installatieschip ‘Voltaire’ dat voorbeeld op de COSCO Shipping-scheepswerf in het Chinese Nantong. Samen met Les Alizés zal de Voltaire ten dienste staan van de offshore windindustrie, en zal het ook kunnen worden ingezet voor de ontmanteling van offshore olie- en gasinfrastructuur.

Jack-up vessel ‘Voltaire’ launched in China. Foto, Jan De Nul.

De Voltaire wordt het tweede en grootste jack-up installatieschip in de vloot van Jan De Nul: een schaalvergroting in de vloot van Jan De Nul die nodig is om de offshore windparken van de volgende generatie te kunnen installeren.
De oplevering van de Voltaire is voorzien voor de tweede helft van 2022, net zoals Les Alizés. De offshore windindustrie wereldwijd is er klaar voor, maar verwacht nu wel al een tekort aan installatieschepen tegen het midden van dit decennium.

De Voltaire werd in eigen huis ontworpen en verlegt de grenzen van de techniek. Het schip is gebouwd om offshore windturbines, inclusief tussenstukken en funderingen, te transporteren, te hijsen en te installeren. Met zijn hoofdkraan met een hijscapaciteit van meer dan 3.000 ton zal het de windmolenparken van de huidige en toekomstige generatie op zee kunnen bouwen. De Voltaire is niet alleen klaar voor de toekomst van de offshore hernieuwbare energiemarkt, maar zal ook kunnen worden ingezet voor de ontmanteling van olie- en gasinfrastructuur op zee.

Dit schip is een hefeiland met een geavanceerd jacking systeem. Vier gigantische palen van 130 meter lang liften het schip uit het water om zo stabiel te kunnen werken met een gehesen lading van 16.000 ton, in ongeziene waterdieptes tot 80 meter.

Schaalvergroting om aan de groeiende marktvraag te voldoen
Door de toenemende vraag naar decarbonisatie en goedkopere groene elektriciteit worden turbines en funderingen voor offshore windinstallaties alsmaar groter. In die mate dat hun afmetingen de huidige installatiecapaciteit op de wereldmarkt ruimschoots overtreffen.

Jan De Nul Group bereidt zich al enkele jaren voor op de komst van die volgende generatie van offshore windcomponenten. In 2019 kondigde Jan De Nul de bestelling aan van twee installatieschepen van de nieuwe generatie: de Voltaire, ’s werelds grootste en hoogtechnologische jack-up installatieschip, en Les Alizés, een al even revolutionair drijvend installatieschip.

Met een ongeëvenaard hijsvermogen van respectievelijk meer dan 3.000 ton en 5.000 ton zullen deze schepen, samen met de drie kabelinstallatieschepen uit Jan De Nul’s vloot, aan alle toekomstige eisen van de offshore windindustrie kunnen voldoen. Vandaag is het duidelijker dan ooit dat Jan De Nul in 2019 met de bestelling van de Voltaire en Les Alizés absoluut de juiste beslissing heeft genomen.

Philippe Hutse, Director Offshore Division bij Jan De Nul Group: “Dankzij de Voltaire gaan we in dieper water kunnen werken en steeds grotere gondelhoogten kunnen bereiken. Met de Voltaire en Les Alizés beschikken we over het perfecte duo om het groeiende aantal van grote en geclusterde offshore windprojecten wereldwijd uit te voeren. Onze vooruitziende blik op de markttendensen en onze snelle beslissing om in deze nieuwe generatie van installatieschepen te investeren, hebben ons geen windeieren gelegd. De Voltaire en Les Alizés zullen alle vereiste specificaties hebben om de toekomstige uitdagingen binnen de offshore hernieuwbare energiesector aan te gaan. We zijn er trots op dat we erkenning krijgen voor de keuzes die we in 2019 hebben gemaakt, en kijken ernaar uit om samen met de toonaangevende spelers in de sector bij te dragen aan de groei van hernieuwbare energie en zo ook aan de levensnoodzakelijke wereldwijde energietransitie.”

Het succes van de Voltaire werd al in 2020, amper één jaar na de bestelling, aangetoond met de toekenning van de eerste opdracht: het schip zal naar het Verenigd Koninkrijk varen voor de installatie van 277 GE Haliade-X-turbines tot 14MW voor het 3,6 GW Dogger Bank offshore windmolenpark. Zo zal de Voltaire meewerken aan de bouw van het grootste offshore windmolenpark ter wereld, waarbij voldoende energie zal worden opgewekt om tot 6 miljoen huizen per jaar van stroom te voorzien – ongeveer 5% van de elektriciteitsbehoeften van het VK.

Steve Wilson, projectdirecteur Doggersbank: “We feliciteren Jan De Nul met de succesvolle tewaterlating van zijn ongeëvenaarde jack-up schip Voltaire. Eens in de vaart zal dit indrukwekkende installatieschip een cruciale rol spelen bij de bouw van de drie fasen van het Dogger Bank offshore windmolenpark. De Voltaire is het innovatieve technische antwoord op de steeds grotere uitdagingen waarvoor we komen te staan met de grotere en technisch veeleisendere windmolenparken op zee.”

Innovatief ontwerp met veilige en groene technologieën aan boord
De zeer innovatieve hoofdkraan wordt uitgerust met een Universal Quick Connector (UQC), ontwikkeld door Huisman, in nauwe samenwerking met experten van Jan De Nul’s operationele en engineering teams. Het resultaat is een baanbrekende innovatieve UQC, een grote stap voorwaarts voor veiligere offshore hijsactiviteiten.

In vergelijking met de Vole au vent, het andere jack-up installatieschip van Jan De Nul, biedt de Voltaire bijna dubbel zoveel dekruimte. Het schip zal niet enkel in staat zijn om de toekomstige generatie van windturbines en funderingen te laden, de grotere dekruimte maakt het ook mogelijk om installaties op zee te optimaliseren, en brandstofverbruik en emissies te verlagen. Bovendien zal de Voltaire kunnen varen op biodiesel van de tweede generatie, wat de koolstofvoetafdruk tot 90% vermindert.

Net als Les Alizés is de Voltaire uitgerust met een zeer geavanceerd dubbel uitlaatfiltersysteem: met behulp van een dieselpartikelfilter (DPF) wordt tot 99% van de nanodeeltjes uit de emissies verwijdert, en door middel van een selectief katalytisch reductiesysteem (SCR) vermindert de uitstoot van NOx en andere verontreinigende stoffen tot niveaus die in overeenstemming zijn met de EU Stage V-regelgeving. De Voltaire en Les Alizés worden de eerste twee zeewaardige installatieschepen ter wereld met een extreem lage koolstofvoetafdruk.