Jan De Nul voltooit installatie van 80 turbines voor het eerste commerciële windmolenpark op zee in Frankrijk

Energietransitie

Aanzienlijk vroeger dan gepland heeft het offshore jack-up installatieschip Vole au vent van Jan De Nul haar opdracht voor het windmolenparkproject in het Franse Saint-Nazaire met succes voltooid. De Vole au vent vervoerde en installeerde 80 windturbines van elk 6MW voor het allereerste commerciële windmolenpark in Franse wateren. Het windmolenpark zal tegen eind 2022 een totale capaciteit hebben van 480MW, wat overeenkomt met 20% van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van de regio Loire-Atlantique.

Het jack-up installatieschip Vole au vent heeft de installatie van de laatste turbines voor het eerste commerciële offshore windmolenpark in Saint-Nazaire voltooid.

De Vole au vent haalde de windturbines van 6MW, in sets van vier, op aan de “Forme Joubert”-sluis in de haven van Saint-Nazaire en vervoerde de componenten vervolgens tot ongeveer 12 kilometer voor de kust om ze op de funderingen op de zeebodem van de Banc de Guérande, in het noordelijke deel van de Golf van Biskaje, te plaatsen.

Op 1 april werd de eerste turbine geladen in de haven. Op 5 september werd de 80ste en allerlaatste turbine met succes geïnstalleerd. 
Pieter Vandezande, Project Manager bij Jan De Nul Group: “Het windmolenpark van Saint-Nazaire is een mijlpaalproject voor Jan De Nul, aangezien dit het eerste offshore windmolenpark van Frankrijk is. We zijn er trots op het land in zijn energietransitie te ondersteunen door de levering mogelijk te maken van de eerste stroom die wordt geproduceerd door het allereerste Franse offshore windmolenpark. De uitzonderlijk snelle installatie is het resultaat van een uitgebreid engineeringsproces, een geoptimaliseerde voorbereiding en planning van de schepen en een uitstekende samenwerking met onze klant Parc éolien en mer de Saint-Nazaire en turbineleverancier GE.”

Het offshore windmolenpark van Saint-Nazaire moet helpen om de doelstelling van 40% hernieuwbare energie tegen 2030 en koolstofneutraliteit tegen 2050 in Frankrijk te realiseren.

Uitdagende bodemomstandigheden bij de Banc de Guérande

Jan De Nul verenigde zijn bagger- en offshore expertise door een unieke bouwmethode te ontwikkelen waarbij de rotsbodem vooraf verbrijzeld wordt.

Het merendeel van de turbines van Saint-Nazaire moest worden geïnstalleerd op een oneffen rotsachtige zeebodem. Omdat het jack-up installatieschip Vole au vent een stabiele zeebodem nodig heeft om zijn poten veilig neer te laten en te plaatsen, was het nodig om vooraf de zeebodem te verbrijzelen.

In de zomer van 2021 voerde de cutterzuiger Fernão de Magalhães van Jan De Nul deze voorbereidende werken uit. Het baggerschip fragmenteerde de zeebodem met behulp van een roterende snijkop en maakte zo de zeebodem effen. Zo kon de Vole au vent zijn hefoperaties veilig uitvoeren.