Kans voor succesvolle herintroductie zalm in de Roer

Duurzaamheid

Zalm

Jaarlijks trekken zo’n 5000 jonge zalmen (smolts) van de Roer, in het grensgebied van Nederland en Duitsland, via de Maas richting Noordzee. Jonge vis die door vrijwilligers in de bovenloop van de Roer is uitgezet heeft een twee maal zo grote overlevingskans dan wilde jonge zalmen. Dat blijkt uit onderzoek van de Wetenschapswinkel van Wageningen UR in opdracht van de VisstandBeheerCommissie Roer. Deze vrijwilligers dragen daarmee duidelijk bij aan een steeds groter wordende populatie smolts die jaarlijks naar zee trekt, zeggen onderzoekers.

Het rapport van de Wetenschapswinkel is opgesteld door onderzoekers Ivo Roessink en Fabrice Ottburg van Alterra Wageningen UR en wordt vrijdag 7 juni aangeboden.

Sinds 1950 wordt de zalm in het stroomgebied van de Maas en de Rijn als nagenoeg uitgestorven beschouwd. De laatste jaren herstelt de zalm zich echter heel langzaam. Al jarenlang zetten vrijwilligers zich in voor de herintroductie van deze soort. Zij doen dat door uit de Loire gewonnen eitjes van wilde zalm op te kweken en de jonge dieren uit te zetten in de bovenloop van de rivier de Roer (in Duitsland), die uitkomt in de Maas. Tot nu toe was er echter geen zicht op de daadwerkelijke aantallen smolts die het uiteindelijke doel halen: open zee. Ivo Roessink en Fabrice Ottburg tonen nu aan dat veel jonge vissen in ieder geval de Maas bereiken.

Meer… Wageningen UR