Klimaatakkoord kan ruim 70.000 banen opleveren

Duurzaamheid
HelWin2-Project. Foto: TenneT
HelWin2-Project. Foto: TenneT

Voor elke verloren baan in fossiele sectoren als kolen en olie, komen er zeven klimaatbanen terug. Dat blijkt uit het rapport ‘Verkenning werkgelegenheidseffecten van klimaatmaatregelen’ uitgevoerd door ECN (onderdeel van TNO) in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). “Het klimaatakkoord creëert een bloeiende economie, met volop klimaatbanen”, aldus Olof van der Gaag, directeur bij de NVDE.

Extra inzet voor opleiding, werving en bij- en omscholing

Uit het onderzoek blijkt dat er in 2030 in totaal 42.000 tot 78.000 voltijdbanen bij komen. “Extra inzet is nodig voor (technische) opleidingen, werving en bij- en omscholing”, gaat Van der Gaag verder. “Zo kunnen we de transitie uitvoeren en de werkgelegenheidskansen grijpen. Het is ook belangrijk om werknemers in de fossiele sector een goede toekomst te bieden.” In de olie- en kolensector wordt namelijk een verlies van 6.000 tot 11.000 FTE verwacht.

Volgens het ECN-onderzoek zitten de meeste klimaatbanen in de projectontwikkeling, bijvoorbeeld van duurzame energie en energie-infrastructuur, in de bouw en installatie en voor de levering van materiaal en aanvullende diensten voor de energietransitie. Daarnaast ontstaat er werk voor bediening en onderhoud.

Grote kans voor de werkgelegenheid

“Het klimaatakkoord is een grote kans voor de Nederlandse economie en de werkgelegenheid. Tegelijkertijd hebben veel bedrijven in onze sector nu al grote moeite om voldoende mensen te vinden: energiebedrijven, netbeheerders, projectontwikkelaars, isolatiebedrijven en installateurs van zonnepanelen en warmtepompen. Daarom moeten we investeren in de invulling van die klimaatbanen en daarbij een goede toekomst bieden aan mensen die hun baan in de fossiele sector verliezen” aldus Olof van der Gaag.

Meer technici met green skills

Voorzitter Doekle Terpstra van ondernemersorganisatie Techniek Nederland: “We hebben véél meer technici nodig met green skills. Die kunnen we alleen opleiden als er meer aandacht en geld komt voor het technisch beroepsonderwijs. Wij bieden mensen die hun baan kwijtraken graag een nieuwe start in de groene, duurzame economie. Als je de overstap maakt naar de technische sector, levert je dat gegarandeerd werk op. Met een vast contract, géén flexbaan.”

Klimaatbanen tijdens het Navingo Career Event

Dat er steeds meer klimaatbanen komen merkt ook Navingo Career. “Veel bedrijven die zich bezighouden met de energie-infrastructuur offshore en de installatie en levering van materiaal die bijdragen aan de energietransitie zijn op zoek naar personeel”, vertelt Anne Visser, Business Unit Manager bij Navingo Career. “Bedrijven als TenneT, Van Oord, Jan De Nul, Smulders en vele anderen presenteren daarom hun vacatures tijdens het Navingo Career Event op 23 mei in de RDM Rotterdam – Onderzeebootloods. Om de klimaatdoelstellingen met elkaar te behalen, heeft de sector goed opgeleid personeel nodig. Waarbij we een sterke behoefte zien aan een technische achtergrond.”

Informeren en enthousiasmeren

Daarnaast worden de thema’s duurzaamheid en de energietransitie ook besproken binnen het inhoudelijk programma van het event.  “Ook dit jaar organiseren we talkshows waarbij experts met elkaar en de bezoekers in gesprek gaan over verschillende thema’s als duurzaamheid binnen de maritieme, offshore en energie sector, de toekomst van energie en wat dit kan betekenen voor de werkgelegenheid. Met deze talkshows willen we bezoekers informeren over de laatste ontwikkelingen en enthousiasmeren over de carrièremogelijkheden die hier uit voortkomen.”

Het Navingo Career Event vindt plaats op donderdag 23 mei in de RDM Rotterdam – Onderzeebootloods. Registeren voor het event kan gratis via www.NavingoCareerEvent.com.