Loodswezen vernieuwt en is genomineerd voor de ‘KVNR Shipping Award 2010’

Op 29 september was de doop van drie nieuwe Loodswezen vaartuigen. Deze jetgedreven tenders maken gebruik van nageschakelde technieken waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen tot bijna 0% geminimaliseerd wordt. Vanwege deze nieuwste technologieën is het Loodswezen met deze nieuwe tenders genomineerd voor de ‘KVNR Shipping Award 2010’. Het Loodswezen vernieuwt de komende jaren zijn vloot en heeft als doelstelling dat op een duurzame en milieuvriendelijke manier te doen.

Nominatie voor de KVNR Shipping Award 2010
Het Loodswezen is met de drie nieuwe tenders vanwege deze innovatietechniek genomineerd voor de ‘KVNR Shipping Award 2010’. Naast het Loodswezen zijn de andere genomineerden: Abis Shipping, MOL Netherlands Bulkship B.V. en Stena Line B.V.. De winnaar wordt tijdens het Maritime Awards Gala op 10 november 2010 bekend gemaakt in de Amsterdamse Convention Factory.

Drie nieuwe tenders op 29 september gedoopt
De nieuwe tenders zijn gebouwd in Seattle door Kvichak Marine Industries. Ze zijn 23 meter lang en kunnen een topsnelheid bereiken van 28 knopen. De schepen hebben drie bemanningsleden en kunnen twaalf registerloodsen vervoeren. Ze worden gebruikt om loodsen naar zeeschepen te brengen die de Nederlandse zeehavens en de havens van Antwerpen aanlopen. De nieuwe schepen zijn ten aanzien van techniek en vaareigenschappen aanzienlijk verbeterd ten opzichte van de huidige schepen waardoor de schepen operationeel nog beter inzetbaar zijn en zoals gezegd zo goed als emissievrij.

Nederlands Loodswezen
Het Loodswezen is een maritieme organisatie met een publieke taak, en werkt continu aan verbetering van haar dienstverlening. Kwaliteit en flexibiliteit zijn sleutelbegrippen voor de organisatie. Circa 470 registerloodsen verzorgen 24 uur per dag de veilige en vlotte afwikkeling van het scheepvaartverkeer van en naar Nederlandse havens en Vlaamse havens aan de Schelde. De registerloods is een zelfstandige beroepsbeoefenaar. Hij treedt op als adviseur van de kapitein. Aan boord van een schip heeft hij, met instemming van de kapitein, de leiding over de navigatie. De loods levert daarmee een bijdrage aan de bruikbaarheid en veiligheid van de scheepvaartwegen zonder daarbij het belang van de reders en de havens uit het oog te verliezen.

Bron: loodswezen.nl, 01-10-2010;