Maar liefst 14 Nederlandse teams op zonnebootrace in Monaco

Duurzaamheid

Afgelopen weekend vond de Monaco Solar & Electric Boat Challenge en van de 21 teams waren er maar liefst 14 Nederlands. Nederland won zowel in de A klasse als in de Open klasse. In onderstaande video is Andrew Snaathorst van het TU Delft Solar Boat Team aan het woord: “Elk team hier is toegewijd aan duurzaamheid. We zijn hier om aan de wereld te laten dat het gebruik van fossiele brandstoffen niet nodig is. Het maakt niet uit of het voor in de lucht, op de oceaan of over de weg is. Wij proberen te laten zien dat het mogelijk is om ‘groen’ te zijn”. Tekst gaat verder onder de video.

A Klasse:

  1. NHL Solarboatteam (NL) – 959 Pts
  2. WhisperPower Solar Team (NL) – 869 Pts
  3. Hogere Zeevaartschool Antwerpen (BE) – 825 Pts
  4. HAN Solarboat (NL)
  5. AGH Solar Boat (PL)
  6. UAntwerp Solar Boat Team (BE)
  7. Técnico Solar Boat (PT)
  8. HZ Solar Boat Team (NL)
  9. Sunflare Solarteam (NL)

Open Klasse:

  1. Clafis Victron Energy Solar Boat Team (NL) – 1200 Pts
  2.  Sunderbird – Emden (DE) – 769 Pts
  3. Solar Boat Twente (NL) – 694 Pts
  4. Team Solar (NL)
  5. DB-20 Racing Team (NL)
  6. TU Delft Solar Boat Team (NL)
  7. YCM Solar Team (MC)
  8. New Nexus Solar Racing Team (NL)
  9. Engineers of Innovation (NL)
  10. BME Solar Boat Team (HU)
  11. Liandon Solarboat (NL)
  12. Dutch Solar Boat (NL)

Opvallend is de 3e plaats van Solar Boat Twente, dat voor het eerst meedeed, zo meldt www.engineersonline.nl. Het team van 15 studenten is sinds september bezig geweest om de meest efficiënte zonneboot te bouwen. Na de duurrace stond Solar Boat Twente op de 4e plek. Maar tijdens de slalom en sprint wist het team een voorsprong te pakken waardoor het eindigde op 3.

Clafis Team wint alle edities in Monaco
Het Clafis Team heeft tot nu toe alle edities in Monaco gewonnen. En nooit met de hakken over de sloot. Deze editie behaalden stuurman Gerhard van der Schaar en zijn team met 1200 punten bijna het dubbele van runner-up Sunderbird (769 punten). Hoe dat kan? ‘We zijn voortdurend bezig met de ontwikkeling van onze zonneboten: ideeën en oplossingen bedenken, ontwikkelen, testen en dan weer opnieuw’, is op de website te lezen (en in onderstaand filmpje te zien).