MARIN presenteert toekomstvisie ‘Better Ships, Blue Oceans!’

Duurzaamheid

Deze week presenteerde MARIN (Maritiem Research Instituut Nederland) haar nieuwe Strategieplan onder de titel ‘Better Ships, Blue Oceans!’. Deze toekomstvisie richt zich op maatschappelijke uitdagingen waaraan MARIN en de maritieme sector kunnen bijdragen.

Directeur Bas Buchner: “Schoon en veilig transport over het water en duurzame energiewinning op zee vragen om kennis en innovatie. Hoe krijgen we emissieloze schepen, voorkomen we ongelukken met passagiersschepen en zetten we de zee in bij de energietransitie? Onze drijvende oplossingen voor steden en havens bieden ruimte in tijden van zeespiegelstijging en overbevolking. We hebben dus een duidelijke koers voor de toekomst. Maar we dreigen vast te lopen omdat onze Rijksbijdrage tot slechts zeven procent is gedaald.”

MARIN wil schepen schoner, slimmer en veiliger maken en bijdragen aan een duurzaam gebruik van de zee. Het project ‘Blauwdruk 2050 (de maritieme wereld voorbij de horizon)’ en de ‘Blauwe route’ binnen de Nationale Wetenschapsagenda bieden hier uitdagende toekomstperspectieven voor. Buchner: “Daarom het motto: Better Ships, Blue Oceans! Met de maritieme sector willen we uit de crisis komen door samen baanbrekende innovaties te ontwikkelen. Ook gaan we door met onze gratis testperiodes voor innovatieve MKB’ers.” MARIN wil ook echt kennispartner zijn voor de overheid. “Maritiem toegepast onderzoek is essentieel voor scheepvaartveiligheid, schoon vervoer over het water, efficiënte havens en een effectieve Koninklijke Marine. De Nederlandse verantwoordelijkheid en belangen houden niet op bij onze landsgrenzen!”

Een onafhankelijke evaluatiecommissie is enthousiast over het MARIN-onderzoek, maar uit ook grote zorgen over de financiering van MARIN: zonder investeringen op korte termijn in de strategische kennisbasis van MARIN én middelen voor het vernieuwen en uitbouwen van de onderzoeksfaciliteiten staat de vooraanstaande positie van MARIN onder grote druk.’ De Rijksbijdrage is naar de mening van de commissie ‘onder de kritieke ondergrens gezakt’. 15-20% van de omzet wordt daarbij door de commissieleden als de ondergrens gezien voor het kunnen opbouwen van een strategische kennisbasis en het bijdragen aan vroege innovaties voor de maatschappij en maritieme sector.

Lees het nieuwe Strategieplan ‘Better Ships, Blue Oceans!’.