Markt voor rondvaartboten Amsterdam opgeschud door herverdeling

Duurzaamheid

Amsterdam heeft de vergunningen voor rondvaartboten groter dan 14 meter maandag herverdeelt. Het gemeentelijke doel van de herverdeling was om de markt ‘eerlijker’ te maken met ruimte voor toetreding van nieuwkomers, maar vanuit de sector klinkt er kritiek.

Frans Heijn, schipper en voorzitter van Verenigde Rederijen Amsterdam, sprak tegen het NRC van een ‘teleurstellende dag’: “Zo’n beetje de hele Amsterdamse vloot is weggevaagd”. Na de herverdeling komt ongeveer 1 op de 3 vergunningen beschikbaar voor nieuwe toetreders, zo meldde de gemeente Amsterdam in een persbericht. Het besluit betekent ook dat de meeste bestaande rondvaartboten moeten verdwijnen of worden omgebouwd met een elektrische motor. Vanaf 2020 moet de hele vloot elektrisch zijn.

Jaarlijks maken zo’n vier miljoen passagiers een tocht in een van de 135 rondvaartboten. De vergunningen waren altijd in handen van een vast groepje rederijen, zonder plek voor nieuwkomers. De gemeente Amsterdam wilde de gesloten situatie graag aanpassen en heeft de markt per 1 februari vrijgegeven.